Recept za mekike na starinski način

 Recept za mekike na starinski način 


Recept-za-mekike-na-starinski-način


Ljubitelji testa će teško odoleti mirisu sveže prženih mekika, koje podsećaju na neka prošla vremena. S obzirom da je papirić sa napisanim receptom za vašarske mekike "izleteo" iz stare sveske sa receptima, bilo je i nama teško da se odupremo želji da ga ne iskoristimo. 
Ovo staro i jednostavno jelo je najbolje poslužiti dok je još toplo uz jogurt ili kiselo mleko. Mekike su neutralnog ukusa i kao takve se mogu jesti uz slane ili slatke dodatke. Koju god varijantu da izaberete, biće to idealan doručak za hladne zimske dane.

Potrebni sastojci:

500 g brašna tip 500
390 ml vode
25 g svežeg kvasca 
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
1 kašičica rakije

Postupak pripreme:

U činiju sipati 90 ml tople vode, dodati jednu kašičicu šećera i 25g svežeg kvasca (1/2 kocke). Promešati da se kvasac rastopi i sačekati desetak minuta da se kvasac aktivira.
U dublju vanglu staviti 500 g brašna, dodati jednu kašičicu soli i promešati. Napraviti udubljenje u sredini. Dodati 300 ml tople vode, jednu kafenu kašiku rakije (bilo koje) i aktivirani kvasac. Sve zajedno promešati varjačom. 
Varjačom "lupati" testo od ivica vangle prema sredini (dizati testo), a drugom rukom okretati činiju u smeru kazaljke na satu. Mutiti varjačom sve dok testo ne postane glatko. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da naraste.
U dublju šerpu sipati ulje i staviti na ringlu da se dobro zagreje. Ruke namazati uljem i vaditi po jednu šaku testa iz vangle, malo razvući rukama i staviti testo da se prži u vrelo ulje. Pržiti sa obe strane dok ne porumeni. Ispržiti preostalu količinu testa na isti način. 
Mekike su najlepše dok su tople, ali se mogu jesti i hladne. Testo je neutralnog ukusa, pa se mogu poslužiti uz slane dodatke (sir, šunka, pršuta itd.) ili uz slatke dodatke (šećer, džem i sl.). Prijatno! 


Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji