POLITIKA PRIVATNOSTI
POLITIKA PRIVATNOSTI

Web sajt jajaikobaja.com obavezuje se da će štititi Vašu privatnost i omogućiti Vam najbolje moguće iskustvo. Pročitajte našu politiku privatnosti kako biste razumeli kako se odnosimo prema ličnim podacima posetilaca ovog web sajta. Politika privatnosti se može menjati, u bilo kom trenutku sa ili bez obaveštenja. Posetom ovog web sajta (jajaikobaja.com), potvrđujete da ste pročitali i razumeli našu politiku privatnosti. Ukoliko ne prihvatate našu politiku privatnosti, molimo Vas da ne koristite ovaj web sajt.
Web sajt jajaikobaja.com možete koristiti bez ikakve obaveze da otkrijete svoj identitet ili ostavite bilo kakve lične podatke. Odlučite li koristiti neke od obrazaca koje nudimo (Kontakt forma ili Komentar), nužno je da nam ostavite lične podatke, kako bismo bili u mogućnosti da Vam odgovorimo. Upotrebom web sajta jajaikobaja.com, kao i davanjem svojih podataka prilikom korišćenja kontakt forme ili komentara potvrđujete da ste saglasni sa Politikom privatnosti.
Sa našeg sajta linkovi mogu voditi na druge web sajtove. Ne snosimo odgovornost za politiku ili procedure za zaštitu podataka, kao ni za sadržaj na web sajtovima trećih lica.

LIČNI PODACI I ZAŠTO IH PRIKUPLJAMO

Lični podaci su svaka informacija koja se odnosi na identifikovanu osobu, odnosno osobu koja se može direktno ili indirektno identifikovati ( ime i prezime, email adresa i sl.). Lične podatke ovog tipa, prikupljamo isključivo u svrhu mogućnosti ostavljanja komentara na ovom portalu ili u svrhu kontakt forme, kako bismo bili u mogućnosti da Vam odgovorimo.  Ovaj web sajt ne koristi newsletter, odnosno pisma sa obaveštenjima, niti koristi druge forme osim forme za komentare i kontakt forme ugrađene na ovom portalu.

VAŠE LIČNE PODATKE NE DELIMO SA DRUGIMA 

Web sajt jajaikobaja.com neće prodavati, trgovati, iznajmljivati ili davati Vaše lične podatke ( osim ako to zakon ne nalaže) trećoj strani ni pod kojim uslovima!

PRIKUPLJANJE INFORMACIJA 

Web sajt jajaikobaja.com traži Vaše lične podatke samo ako samovoljno popunite forme na  web sajtu. Prilikom svake posete, web sajt automatski beleži podatke koji uključuju IP adresu Vašeg računara, vrstu pretraživača, ime domena, vreme posete, adresu web stranice sa koje ste došli, kao i informacije o stranicama koje posetite na ovom web sajtu. Ovi podaci se koriste za statističke analize o korišćenju web sajta, sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluge.
Podaci koji se sakupljaju su sledeći:
1. Domen i IP adresa
2. Vrsta browser-a i operativnog sistema pomoću kojeg se pristupilo web sajtu
3. Vreme pristupa i dužinu posete
4. Strane koje se posećuju
5. Adresa web sajta sa kojeg ste došli na naš web sajt (ako ste došli sa drugog sajta)
6. Ukoliko sami ostavite lične podatke

POLITIKA KOLAČIĆA

Korišćenjem web sajta jajaikobaja.com  saglasni ste da možemo da sačuvamo kolačiće i IP adrese i da im pristupimo, da koristimo druge metode za prikupljanje podataka o korišćenju web sajta i poboljšamo vaše iskustvo na mreži. Ova politika kolačića pruža Vam jasne i relevantne informacije o kolačićima koje koristimo i o razlozima za njihovo korišćenje.
Time što nastavljate da koristite naš web sajt slažete se sa tim da možemo da postavimo kolačiće na vaš računar kako bismo analizirali način na koji koristite naš web sajt. Molimo vas da pažljivo pročitate ovu politiku kolačića kako biste saznali detaljne informacije o podacima koje prikupljamo kada koristite ovaj sajt. Ukoliko ne želite da prihvatite kolačiće u pogledu vašeg korišćenja ovog web sajta, morate da prestanete da ga koristite.

ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići su male datoteke koje se postavljaju na vaš računar ili mobilni uređaj preko web sajtova koje posetite ili određenih poruka e-pošte koje otvorite. Njihova upotreba je široko rasprostranjena kako bi web sajtovi mogli pravilno da funkcionišu i kako bi njihovi vlasnici mogli da dobiju poslovne i marketinške informacije. Kolačići ne sadrže lične podatke o Vama i ne mogu se koristiti za identifikaciju pojedinačnih korisnika. Kolačići često sadrže jedinstveni identifikacioni broj, koji je anoniniman (generisan nasumice) i uskladišten na vašem uređaju. Neki nestaju na kraju vašeg pregleda web sajta, a ostali se duže zadržavaju na računaru.‏ Time što pristupate našem web sajtu slažete se da se ova politika kolačića primenjuje kad god pristupite web sajtu, nezavisno od uređaja koji koristite.

KOJE LIČNE INFORMACIJE PRIKUPLJAJU KOLAČIĆI?

Uopšteno, kolačići sadrže tekstualni niz koji sadrži informacije o pregledaču. Za rad nije neophodno da kolačić prepozna odakle ste, on samo treba da zapamti vaš pregledač.

KAKO MOŽETE DA POVUČETE SVOJ PRISTANAK?

Nakon što ste nam dali pristanak u pogledu korišćenja kolačića, na vašem računaru ili mobilnom uređaju biće sačuvan kolačić koji ovo podešavanje pamti za naredni put. Ovo prestaje da važi nakon određenog vremena. Ukoliko u bilo kojem trenutku želite da povučete svoj pristanak, biće potrebno da izbrišete kolačiće preko podešavanja u internet pregledaču.

KAKO MOŽETE DA IZBRIŠETE KOLAČIĆE?

Internet pregledači Vam omogućavaju da promenite podešavanja u vezi sa kolačićima. U vašem internet pregledaču data podešavanja se najčešće nalaze u meniju „Opcije” (Options) ili „Parametri” (Preferences) ili „Alati" (Tools) ili „Podešavanja" (Settings), pa onda „Kolačići" (Cookies) gde podesite željene opcije. Za dodatne informacije treba da iskoristite opciju „Pomoć” (Help) u svom internet pregledaču.

KOLAČIĆI TREĆIH STRANA

Kolačići za „ciljanje” su povezani sa uslugama koje pružaju treće strane, kao što je dugme „Like” i „Share”. Treće strane pružaju ove usluge u zamenu za prepoznavanje da ste posetili našu web stranicu. Povezivanje sa društvenim mrežama poput Fejsbuka može dovesti do toga da one koriste informacije o vašoj poseti kako bi na drugim web sajtovima usmerile oglašavanje na vas. Postovi - Članci na ovom web sajtu mogu imati ugrađeni sadrž‍aj sa drugih stranica poput Youtube videa. Ugrađeni sadr‍aj sa drugih stranica, ponaša se na isti način kao da ste posetili tu stranicu direktno, postavljajući svoje kolačiće. Kolačići pružaju agencijama za oglašavanje informacije o vašoj poseti tako da one mogu da vam ponude oglase koji bi vas zanimali. Svim ovim kolačićima upravljaju treće strane, a za dodatne informacije možete da pogledate obaveštenja o privatnosti na web sajtovima samih trećih strana. Time što koristite naš sajt prihvatate upotrebu kolačića za „ciljanje”. U nekim slučajevima prihvatanje ovih kolačića predstavlja uslov za korišćenje web sajta; dakle, ukoliko ih onemogućite/blokirate ne možemo da garantujemo kako će naš sajt funkcionisati.

GOOGLE ANALITIKA

Web sajt jajaikobaja.com koristi Google Analytics za analizu korišćenja web stranice. Google Analytics upotrebljava kolačiće za prikupljanje standardnih podataka internetskih zapisnika i posetilaca ili podataka u anonimnom obliku. Informacije koje generira kolačić o vašoj upotrebi web stranice (uključujući IP adresu) prenose se Google-u. Informacije se zatim koriste za procenu korišćenja web stranice posetioca i za prikupljanje statističkih izveštaja o aktivnostima na web sajtu. Posetilac ovog web sajta u bilo kom trenutku može onemogućiti  kolačiće pomoću odgovarajućeg podešavanja u web pretraživaču i stoga permanentno onemogućiti skladištenje kolačića.  Pored toga, kolačići koje koristi Google analitika mogu se u bilo kom trenutku izbrisati putem web pregledača ili drugih softverskih programa. Google-ova pravila o privatnosti dostupna su na adresi: https://policies.google.com/privacy . Google je razvio dodatni program za pregledač za JavaScript Google analitike kojim se ona isključuje (ga.js, analytics.js, dc.js). Ukoliko želite da budete isključeni iz Google analitike, možete da preuzmete i instalirate dodatni program za svoj mrežni pregledač na sledećoj adresi: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout 

ZAŠTITA PODATAKA O APLIKACIJI I UPOTREBI GOOGLE ADSENSE

Na web sajtu jajaikobaja.com je integrisan Google AdSense. Google AdSense je online usluga koja omogućava plasiranje oglasa na sajtove trećih lica. Google AdSense se zasniva na algoritmu koji bira reklame koje se prikazuju na stranicama trećih lica da se podudaraju sa sadr‍ajem odgovarajuće stranice trećeg lica. Google AdSense dozvoljava ciljanje na Internetu, koji se zasniva na interesovanju, koji se implementira pomoću generisanja individualnih korisničkih profila. Svrha Google-ove AdSense komponente je integracija oglasa na našem web sajtu. Google AdSense postavlja kolačiće u sistem informacionih tehnologija subjekta podataka. Definicija kolačića je objašnjena gore. Sa podešavanjem kolačića, Alphabet Inc. omogućava analizu korištenja naše web stranice. Sa svakim pozivom na jednu od pojedinačnih stranica na ovom web sajtu, na koji je integrisana Google AdSense komponenta, Internet pretra‍ivač u sistemu informacionih tehnologija subjekta podataka automatski će poslati podatke preko Google AdSense komponenta u svrhu online oglašavanja i poravnanja provizije Alphabet Inc. Tokom ovog tehničkog postupka, preduzeće Alphabet Inc. dobija znanje o podacima, kao što je IP adresa subjekta podataka koji služ‍i Alphabet Inc.-u, između ostalog, da razume poreklo posetilaca i klikova, a potom kreira poravnanja provizije.

PIKSEL PRAĆENJA

Google AdSense takođe koristi  Piksel praćenja. Piksel za praćenje je minijaturna grafika koja je ugrađena u web stranice kako bi se omogućilo snimanje dnevnika i analiza datoteke dnevnika preko koje se mo‍že vršiti statistička analiza. Na osnovu ugrađenih piksela za praćenje, Alphabet Inc. mož‍e utvrditi da li i kada je web sajt otvorio korisnik podataka i koje veze su kliknuli subjekti podataka. Pikseli praćenja slu‍že da analiziraju tok posetilaca na web sajtu. Preko Google AdSense, podaci i informacije, uključujući i IP adresu, a neophodni su za prikupljanje i obračun prikazanih reklama – se prenose na Alphabet Inc. u Sjedinjenim Američkim Dr‍‍žavama. Ovi podaci će biti sačuvani i obraًđeni u Sjedinjenim Američkim Dr‍‍žavama. Alphabet Inc. mo‍‍že otkriti prikupljene lične podatke putem ovog tehničkog postupka trećim licima.
Google AdSense se dalje objašnjava pod sledećim linkom: https://www.google.com/intl/sr/adsense

ZAŠTITA PODATAKA O APLIKACIJI I UPOTREBI GOOGLE REMARKETING-a

Web sajt jajaikobaja.com je integrisao usluge Google Remarketing-a. Google Remarketing je funkcija Google AdWords-a, koja omogućava kompaniji da prikazuje oglase korisnicima interneta koji su ranije boravili na internet stranici kompanije. Integracija Google Remarketing-a stoga omogućava kompaniji da kreira reklame zasnovane na korisnicima i na taj način prikazuje relevantne oglase zainteresovanim korisnicima interneta. Svrha Google Remarketinga je ubacivanje relevantne reklame zasnovane na interesovanju. Google Remarketing nam omogućava prikazivanje oglasa na Google mre‍‍ži ili na drugim web stranicama, koje su zasnovane na individualnim potrebama i uparene sa interesima korisnika interneta. Google Remarketing postavlja kolačiće u sistem informacionih tehnologija subjekta podataka. Definicija kolačića je objašnjena gore. Pomoću podešavanja kolačića Google omogućava prepoznavanje posetioca našeg web sajta ako pozove uzastopne web stranice, koje su član Google oglašivačke mre‍‍že. Svakim pozivom na internet stranicu na kojoj je servis integrisao Google Remarketing, web pregledač subjekta podataka automatski se identifikuje sa Google-om. Tokom ovog tehničkog postupka, Google prima podatke, kao što su IP adresa ili ponašanje surfovanja korisnika, koje Google koristi za ubacivanje relevantnog oglasa za oglašavanje. Kolačići se koriste za čuvanje  podataka, npr. internet stranice koje je posjetio subjekt podataka. Svaki put kada posetimo naše internet stranice, podaci, uključujući i IP adresu pristupa Internetu koji koristi subjekt podataka, se prenose Google-u u Sjedinjenim Američkim Dr‍‍žavama. Ove  podatke čuva Google u Sjedinjenim Američkim Dr‍‍žavama. Google mo‍‍že preneti ove  podatke prikupljenim putem tehničkog postupka trećim stranama.
Subjekat  podataka ima mogućnost da se protivi oglašavanju zasnovanom na interesovanju Google-a. U ovu svrhu, subjekt podataka mo‍že otići na link www.google.com/settings/ads i napraviti ‍‍željena podešavanja na svakom Internet pretra‍‍živaču koji koristi.

ZAŠTITA PODATAKA O APLIKACIJI I UPOTREBI FACEBOOK-a

Web sajt jajaikobaja.com ima integrisane komponente Facebook-a. Facebook je društvena mre‍‍ža. Sa svakim pozivom na jednu od pojedinačnih stranica na ovom web sajtu na koji je integrisana Facebook komponenta (Facebook plug-in), web pretra‍‍ivač u sistemu informacionih tehnologija subjekta podataka automatski potra‍‍žuje da preuzme prikaz odgovarajuće Facebook komponente sa Facebook-a putem integrisane komponente Facebook. Pregledu svih Facebook priključaka mo‍‍že se pristupiti pod https://developers.facebook.com/docs/plugins . U toku ovog tehničkog postupka, Facebook se upoznao sa čime je posetilac posetio konkretnu pod-lokaciju ovom web sajtu. Ako je subjekt podataka ulogovan u isto vreme na Facebook-u, Facebook otkriva sa svakim pozivom na naš web sajt od strane subjekta podataka i za vreme trajanja boravka na našem web sajtu – koju specifičnu pod-stranicu našeg web sajta je posetio subjekt podataka. Ove informacije se prikupljaju putem Facebook komponente i povezuju se sa odgovarajućim Facebook nalogom subjekta podataka. Ako subjekt podataka klikne na jedan od Facebook dugmadi integrisanih na našu web lokaciju, npr. dugme “Podeli”, tada Facebook uparuje informacije sa ličnim Facebook korisničkim nalogom subjekta podataka i čuva lične podatke. Facebook uvek preko Facebook komponente dobija informacije o poseti našem web sajtu od strane subjekta podataka, kad god je subjekt podataka registrovan istovremeno na Facebook-u tokom vremena poziva na našu web stranicu. Ovo se dešava bez obzira da li osoba s podacima klikne na komponentu Facebook ili ne. Ako takav prenos informacija na Facebook nije po‍‍željan za subjekat podataka, onda on ili ona mo‍‍že sprečiti ovo tako što će se odjaviti sa svog Facebook naloga pre nego što se napravi poziv na našu web stranicu. Smernica za zaštitu podataka koju je objavio Facebook, dostupna na linku https://facebook.com/about/privacy , pru‍‍ža informacije o sakupljanju, obradi i korišćenju podataka od strane Facebook-a. Pored toga, objašnjeno je kakve opcije podešavanja nudi Facebook,da zaštiti privatnost subjekta podataka. Pored toga, dostupne su i druge opcije konfiguracije koje omogućavaju eliminaciju prenosa podataka na Facebook.

ZAŠTITA PODATAKA O APLIKACIJI I UPOTREBI YOUTUBE-a

Web sajt jajaikobaja.com ima integrisane komponente YouTube-a. Sa svakim pozivom na jednu od pojedinačnih stranica na ovom web sajtu na kom je YouTube komponenta (YouTube video) integrisana, Internet pretra‍ivač u sistemu informacionih tehnologija subjekta podataka automatski potra‍‍žuje da preuzmete prikaz odgovarajuće YouTube komponente. Dodatne informacije o YouTube-u mogu se dobiti na https://www.youtube.com/yt/about/en . Tokom ovog tehničkog postupka, YouTube i Google dobijaju saznanja o tome koju specifičnu pod-stranicu našeg web sajta je posetio subjekt podataka. Ako je subjekt podataka prijavljen na YouTube, YouTube prepoznaje sa svakim pozivom na pod-stranicu koja sadr‍‍ži YouTube video, koju specifičnu pod-stranicu posećuje subjekat podataka na našem web sajtu. Te informacije prikupljaju YouTube i Google i dodeljuju se odgovarajućem YouTube nalogu subjekta podataka. Ako takav prenos ovih informacija na YouTube i Google nije po‍‍željan za subjekte podataka, isporuka mo‍‍že biti sprečena ako se subjekt podataka odjavi sa svog vlastitog YouTube naloga pre nego što poseti naš web sajt. Odredbe za zaštitu podataka o YouTube-u, dostupne su na linku: https://www.google.com/intl/sr/policies/privacy .

PROMENA POLITIKE PRIVATNOSTI

Politika privatnosti se mo‍že menjati, u bilo kom trenutku sa ili bez obaveštenja. Sve promene politike privatnosti će biti zabele‍žene ovde, tako da posetioci ovog web sajta uvek znaju koje informacije prikupljamo, kako ih koristimo i u kojim okolnostima ih delimo s trećom stranom.

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji