Pica (pizza) najbolji recept za početnike

 

Pica 33 cm recept za početnike



Kako napraviti picu kao iz picerije | Pizza recept za početnike
Pica - Pizza


Mnogo je različitih recepata za picu i svi misle da je njihov onaj pravi. Nije isto peći picu u profesionalnoj pica peći i u kućnoj rerni. Pica u piceriji se peče par minuta, a u kućnoj rerni ponekad čak i deset, zato što kućna rerna ne može da postigne toliku temperaturu. U piceriji se testo mesi na veliko, danas za sutra, fermentiše i po 24 sata, a mi kod kuće obično nemamo toliko vremena za čekanje. 
Kao veliki ljubitelji pice, probali smo raznorazne recepte i razne tehnike pečenja pice u kućnim uslovima. Imamo sve moguće "sprave" za savršenu picu iz rerne, od kamena za pečenje do šupljikavih namenskih podloga za pečenje pice. Ipak i pored svega navedenog, najčešće koristimo najjednostavniji način opisan u receptu u nastavku teksta.

Kako napraviti pizzu kao iz picerije:


Potrebni sastojci za testo za picu:

Napomena: - Sve se meri u gramima, uključujući i vodu!

360 g brašna tip 00 ili namensko brašno za pizzu 
220 g obične vode
2 g instant kvasca 
6 g soli 
2 kašike maslinovog ulja

Potrebi sastojci za nadev za picu:

Mere nisu strikne, sve je po želji.

50 g rendane mocarele
120 g šunke 
125 g sveže mocarele
7 - 8 kom. šampinjona
6 - 8 kašika paradajz pelata 
so, biber, origano, bosiljak i maslinke

Postupak pripreme:


Sve sastojke za testo izmeriti. Ne zaboravite da su sve mere u gramima, uključujući vodu. U 360 grama vode, sipati 6 grama soli i promešati. Postepeno dodavati brašno i mešati. Kada je 1/2 brašna umešana sa vodom, dodati kvasac i izmešati. Dodavati drugu 1/2 brašna i mešati dok je to moguće sa kašikom. 
Kada su svi sastojci za testo dodati, nastaviti mesiti testo sa rukom. Na početku će se testo lepiti za prste, tako treba, ali će postepeno brašno upijati vodu i testo će postati glatko. Što se duže mesi testo, to bolje. Kada je testo umešeno, pokriti ga sa prozirnom folijom i ostaviti da odmori oko 10 do 15 minuta.
Nakon 10 do 15 minuta, premesiti testo, koje će ovog puta biti skroz glatko. Preliti sa maslinovim uljem, uvaljati i donju stranu u ulje, prekriti folijom i ostaviti da odstoji minimum par sati, a poželjno je i mnogo duže.
Nakon minimum par sati može se krenuti sa pravljenjem domaće pizze. Prvo što treba uraditi je uključiti rernu na najjaču temperaturu da se greje, a rešetku izvaditi iz rerne.
Na radnu površinu staviti papir za pečenje, posuti sa malo brašna i izručiti testo. Rukama, tj. prstima pritisnuti testo na sredini i tako pritiskajući testo, razvlačiti lagano do ivica, kao da masirate testo. Paziti da ivice ostanu netaknute, da bi se formirao lep krug ili "prsten" prilikom pečenja. Kada je testo razvučeno, može se malo po sredini probušiti sa čačkalicom na više mesta. 
Premazati celu površinu pizze (osim ivica) sa paradajz pelatom, dodati vrlo malo origana i preko rendanu mocarelu. Preko mocarele, dodati šunku, preko šunke svežu mocarelu iscepkanu na manje komade. Na kraju dodati iseckane šampinjone, po želji dodati malo bibera i soli, malo bosiljka i malo više origana. 
Tako pripremljenu pizzu, zajedno sa papirom za pečenje, polako prevući na rešetku iz rerne. Rešetku zajedno sa pizzom staviti u najniži deo za pečenje, što bliže donjim grejačima. Picu peći u zagrejanoj rerni na 250 C stepeni oko 8 do 10 minuta, tj. dok se ne ispeče. Ukoliko vaša rerna ima mogućnost više temperature, slobodno je podesite na najjače. Kada je pica pečena, izvaditi je odmah iz rerne, ostaviti minut do dva da se prohladi, dodati maslinke i iseći na željene komade. Prijatno! :)


Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji