Recept za domaće rezance sa makom

 Recept za domaće rezance sa makom


Rezanci sa makom ili nasuvo sa makom najbolji recept
Rezanci-sa-makom

Starinska vojvođanska poslastica zvana "nasuvo sa makom" ili rezanci sa makom su pomalo zaboravljeni slatkiš u odnosu na neke modernije verzije kolača. 
S obzirom da smo ih videli u meniju nekoliko restorana, rešili smo da sa Vama podelimo dve verzije ovog jednostavnog recepta. Ukoliko niste raspoloženi da sami pravite domaće rezance, uvek ih možete kupiti na lokalnoj pijaci. U tom slučaju će i priprema biti mnogo lakša i brža.
Recept za domaće rezance sa makom ili "nasuvo sa makom" pročitajte u nastavku teksta.

Recept za domaće rezance:

Potrebni sastojci:

300g mekog brašna
3 jajeta
mali prstohvat soli

Postupak pripreme:

U dublju posudu staviti brašno i prstohvat soli, promešati i napraviti udubljenje u sredini. U sredinu brašna staviti tri jajeta. Viljuškom mutiti jaja, a ujedno i zahvatati po malo brašna sa strane. Kada su jaja i brašno umućeni, nastaviti mesiti testo rukom. Ukoliko je testo previše tvrdo da je teško za mešenje (ako su jaja manja), dodati po malo vode, a ukoliko je previše mekano, dodati malo brašna. Umešeno testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti da odmori oko pola sata.
Testo podeliti na dva dela. Na pobrašnjavljenu radnu površinu, razvući testo oklagijom u obliku pravougaonika. Testo treba da bude što tanje, maksimum oko dva milimetra debljine. Razvučeno testo iseći na trake širine 1 cm, a dužine po želji. Ostaviti ih da se prosuše oko pola sata pre kuvanja.

Recept za rezance sa makom:

Porebni sastojci:

200 g maka
150 ml mleka 
50 g šećera ( 100g šećera ako mak nije zaslađen)
1 vanilin šećer
(po želji može i kafena kašičica cimeta)

Varijanta  broj 1 (bez mleka ili "nasuvo"):

Skuvati rezance (kupovne ili domaće) u većoj količini posoljene vode. Nakon kuvanja, preliti ih odmah hladnom vodom da se ne bi slepili. Dodati samleveni mak, šećer i vanilin šećer. Promešati i servirati dok su topli.

Varijanta broj 2 (sa mlekom):

Dok se rezanci kuvaju, u šerpu sipati 150 ml mleka, dodati 50 g šećera i jedan vanilin šećer. Mešati neprestano do ključanja, a zatim odmah skinuti sa ringle. Skuvane rezance dodati u popareni mak sa šećerom, promešati i služiti dok je toplo.

Prijanto! 😊


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji