Ruska salata recept (Olivier salata)

 Ruska salata recept (Olivier salata)

Salata Olivier recept - omiljena praznična salata, poznata i kao ruska ili francuska salata
Ruska salata


Ruska salata, tj. salata Olivier je mnogima omiljena praznična salata. Većina je sprema na isti ili sličan način, ali su finese i neki mali dodaci ono što poznatu rusku salatu čini posebno ukusnom. Možete koristiti zamrznutu mešavinu povrća za brži način spremanja, mnogima i omiljeni ili skuvati sveže povrće pa seckati. U slučaju da koristite sveže povrće, onda krompir, šargarepu i grašak dodajte u jednakim količinama. Sa našim receptom za rusku salatu nećete pogrešiti, a gosti će biti oduševljeni.

Potrebni sastojci za rusku salatu:


700g mešavine povrća za Rusku salatu (krompir, šargarepa i grašak)
200g praške šunke
200g kiselih krastavaca
3 jajeta
300g majoneza
180g kisele pavlake (jedna čaša)
1 kašičica soli
1 kašičica senfa
prstohvat bibera

Kako se pravi Ruska salata (Olivier ili francuska):


Skuvati 700g mešavine povrća za rusku salatu prema upustvu sa kesice. Umesto zamrznute mešavine povrća, možete koristiti 700g svežeg povrća u jednakoj razmeri (krompir, šargarepa i grašak). Skuvano povrće ohladiti i iseckati na sitne kockice (ukoliko ste koristili sveže povrće). Skuvati 3 jajeta i ostaviti da se ohlade.
Dok se povrće i jaja hlade, iseckati na kockice 200g praške šunke i 200g kiselih krastavčića. 
U veću posudu staviti 300g majoneza, jednu čašu kisele pavlake, jednu kašičicu senfa i jednu kašičicu soli. Sve sastojke promešati da se lepo sjedine. Dodati 700g skuvanog i ohlađenog povrća, iseckanu šunku i krastavce. Promešati da se svi sastojci sjedine.
Narendati tri skuvana jajeta na krupnije rende i dodati u posudu sa ostalim sastojcima. Promešati i dodati po želji prstohvat bibera. Salatu čuvati u frižideru i služiti hladnu kao predjelo ili glavno jelo, npr. obrok salatu sa brusketima. Prijatno!

Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama.💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji