Hleb od speltinog brašna recept

 Hleb od speltinog brašna recept

Recept za hleb od speltinog integralnog brašna
Hleb od spelte


Spelta je sorta pšenice izuzetne hranljive vrednosti. Bogata je proteinima, vitaminima i mineralima. Speltino integralno brašno sadrži dijetalna vlakna koja doprinose osećaju sitosti, što je posebno važno za održavanje zdrave telesne težine, osobe sa dijabetesom ili one koji žele održavati ravnotežu šećera u krvi. Takođe, sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.
Zbog svega navedenog hleb od speltinog integralnog brašna bi trebali uvrstiti u svoju ishranu i uživati u ukusnim, a ujedno i hranljivim obrocima.

Potrebni sastojci:

500 g speltinog integralnog brašna
300 ml tople vode
50 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
1 kašičica meda
1 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca

Kako se pravi hleb od speltinog brašna:


U 300 ml tople vode sipati suvi kvasac, dodati kašičicu brašna i kašičicu meda. Promešati i ostaviti desetak minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.
U dublju posudu za mešanje dodati 500 g integralnog speltinog brašna, dodati kašičicu soli i promešati. Aktivirani kvasac sipati u brašno i 50 ml maslinovog ili suncokretovog ulja. Sve sastojke promešati koliko možete sa varjačom, pa nastaviti mesiti rukama. 
Kada je testo umešeno, pokriti ga prozirnom folijom ili krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste. Naraslo testo premesiti i staviti u kalup za pečenje hleba koji ste prethodno obložili sa papirom za pečenje. Kalup pokriti folijom i ostaviti testo u kalupu da naraste još jednom koliko je potrebno (oko 40 minuta).
Kada je testo naraslo u kalupu, skinuti foliju i staviti u prethodno zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Pečeni hleb uviti u čistu krpu i ostaviti da se ohladi. Prijatno!


Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji