Hleb od speltinog brašna recept

 Hleb od speltinog brašna recept

Hleb-od-speltinog-brašna-recept
Hleb od spelte


Spelta je sorta pšenice izuzetne hranljive vrednosti. Bogata je proteinima, vitaminima i mineralima. Speltino integralno brašno sadrži dijetalna vlakna koja doprinose osećaju sitosti, što je posebno važno za održavanje zdrave telesne težine, osobe sa dijabetesom ili one koji žele održavati ravnotežu šećera u krvi. Takođe, sadrži antioksidante koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u organizmu.
Zbog svega navedenog hleb od speltinog integralnog brašna bi trebali uvrstiti u svoju ishranu i uživati u ukusnim, a ujedno i hranljivim obrocima.

Potrebni sastojci:

500 g speltinog integralnog brašna
300 ml tople vode
50 ml maslinovog ulja (može i suncokretovo)
1 kašičica meda
1 kašičica soli
1 kesica suvog kvasca

Kako se pravi hleb od speltinog brašna:


U 300 ml tople vode sipati suvi kvasac, dodati kašičicu brašna i kašičicu meda. Promešati i ostaviti desetak minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.
U dublju posudu za mešanje dodati 500 g integralnog speltinog brašna, dodati kašičicu soli i promešati. Aktivirani kvasac sipati u brašno i 50 ml maslinovog ili suncokretovog ulja. Sve sastojke promešati koliko možete sa varjačom, pa nastaviti mesiti rukama. 
Kada je testo umešeno, pokriti ga prozirnom folijom ili krpom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena da testo naraste. Naraslo testo premesiti i staviti u kalup za pečenje hleba koji ste prethodno obložili sa papirom za pečenje. Kalup pokriti folijom i ostaviti testo u kalupu da naraste još jednom koliko je potrebno (oko 40 minuta).
Kada je testo naraslo u kalupu, skinuti foliju i staviti u prethodno zagrejanu rernu. Peći na 180 stepeni oko 40 minuta. Pečeni hleb uviti u čistu krpu i ostaviti da se ohladi. Prijatno!


Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji