Kolač sa makom i plazmom recept


 Kolač sa makom i plazmom recept


Rozen torta (kolač) sa makom i plazmom recept
Rozen kolač sa makom


Kolač sa makom i plazmom je neodoljivo ukusan kolač, a pravi se za tili čas. Nema pečenja, nema dugotrajnog kuvanja i oduzimanja vremena. Fil se kuva svega par minuta i odmah se maže na kore, bez čekanja da se ohladi. U ovom receptu smo koristili mak za kolače i torte sa dodacima, koji sadrži dovoljnu količinu šećera. Iz istog razloga nismo dodavali šećer, zato što je sa plazma keksom i čokoladnom glazurom prava mera slatkog ukusa. Ukoliko napravite rozen kolač (tortu) po receptu koji sledi u nastavku teksta, sigurni smo da ćete je uvek praviti na isti način.


Potrebni sastojci:


1 pakovanje rozen kora (8 komada)
500 ml mleka
400 g mlevenog maka sa dodacima (sa dodatim šećerom)
1 vanilin šećer
200 g mlevenog plazma keksa
125 g putera - maslaca
200 g čokolade za kuvanje


Kako se pravi kolač sa makom:



Od 500 ml mleka odvojiti 100 ml i od 125g maslaca odvojiti 20 - 25 g za glazuru i ostaviti sa strane.
U šerpu sipati 400 ml mleka, ugrejati do ključanja i sipati 400 g mlevenog maka. Smanjiti temperaturu na minimalno i mešati par minuta. Isključiti ringlu i odmah dodati 100 g maslaca i mešati dok se ne istopi. Dodati jednu kesicu vanilin šećera, promešati i na kraju dodati 200 g mlevenog plazma keksa. Skinuti sa ringle i izmešati lagano da se svi sastojci sjedine.
Kore za rozen tortu lagano odvojiti da se ne izlome. Fil podeliti na sedam jednakih delova.
Na tacnu staviti jednu rozen koru i premazati sa vrućim filom od maka i plazme. Preko staviti drugu koru i lagano pritisnuti rukama, pa premazati filom. Postupak ponavljati dok se ne potroše sve kore, a poslednju osmu koru samo staviti preko i pritisnuti. Staviti providnu foliju ili kesicu za zamrzivač preko zadnje kore i poklopiti sa nekom ravnom tacnom ili drvenom daskom za seckanje. 
Poželjno je da se stavi neki teži predmet preko svega, da bi vršio ravnomeran pritisak na tortu dok se hladi. Tortu ohladiti u frižideru minimum dva sata pre nego što napravite glazuru.
Kada se torta ohladila, u jednu šerpu sipati 100 ml mleka i zagrejati skoro do ključanja, pa isključiti ringlu. Odmah dodati 200 g izlomljene čokolade za kuvanje, promešati da se istopi i na kraju dodati 20 g maslaca. Mešati dok se svi sastojci ne istope i sjedine. Ostaviti čokoladni preliv par minuta da se prohladi. 
Tortu izvaditi iz frižidera i preliti je sa toplom čokoladnom glazurom. Ostaviti tortu nekim 15 minuta da se glazura prohladi i vratiti u frižider.
Najbolje je da torta odstoji u frižideru nekih 12 sati pre služenja. Prijatno!


Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇






Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji