Starinski recept za slatko od smokava


Starinski recept za slatko od smokava



Kako se pravi domaće slatko od smokava
Slatko od smokava


Bliži se uskoro kraj leta i vreme za pravljenje zimnice, a još uvek nismo objavili najbolji bakin recept za slatko od smokava. Evo prilike da u pravo vreme objavimo starinski recept za slatko od ovog divnog rajskog voća. Smokve se smatraju za izuzetno zdravo voće, zato što obiluju vlakanima, vitaminima i mineralima. Iako mnogi nisu ljubitelji sveže ubranih ili sušenih smokvi, zasigurno je da slatkom od smokvi nikako ne mogu odoleti. Napravite ako imate priliku, nećete se pokajati, a sigurno ćete uživati u divnom ukusu slatkog od smokava celu zimu.

Smokve za slatko trebaju da budu zdrave i blago mekane na dodir, a nikako ne smeju da imaju smeđe mrlje, udubljenja, da budu premekane ili raspuknute. 


Potrebni sastojci:


2 kg smokvi
2 kg šećera (može i malo manje ako su smokve mnogo slatke)
2 dl vode
1 do 2 komada limuna
1 vanilin šećer

Recept za pripremu slatkog od smokava:


Smokve oprati, odseći im peteljke i staviti ih u cediljku da se ocede. U istu svrhu može poslužiti i ubrus ili čista krpa na koju ćete poređati oprane smokve da se osuše.
Za to vreme u veću šerpu staviti 2 kg šećera i 2 dl vode, dobro promešati i ostaviti na laganijoj temperaturi da se šećer istopi i da provri. 
U istopljen šećer dodati oprane smokve i kuvati oko sat vremena na tihoj vatri da se dobije gustina meda. Povremeno protresti šerpu, umesto mešanja varjačom (da se smokve ne bi raspale).
Pred kraj kuvanja dodati limun isečen na kriške i po želji 1 kesicu vanilin šećera. Kuvati još pet minuta, skloniti sa ringle i pokriti mokrom krpom. Ostaviti tako preko noći da se ohladi. 
Sutradan slatko od smokava zajedno sa kriškama limuna sipati u čiste, suve i sterilisane tegle, zatvoriti poklopcem i čuvati na hladnom i mračnom mestu. 

Ukoliko ste isprobali recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama i pišite nam u komentarima kako Vam se svideo. 

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji