Fokača (Focaccia) osnovni recept

 

Fokača (Focaccia) osnovni recept


Osnovni recept za italijansku pogaču ili Fokaču (Focaccia)
Fokača (Focaccia) 


Italijanska pogača ili fokača je aromatični hleb sa ruzmarinom i maslinovim uljem. Nekada davno u antičkom Rimu naziv za fokaču je bio "panis focacius" ili ravan hleb koji se pekao na ognjištu. Vremenom, fokača je postala neizostavni deo predjela sa raznoraznim dodacima kao što su: masline, čeri paradajz, paprike i slično. Može se služiti umesto hleba, može poslužiti za pravljenje sendviča, a sa raznim dodacima je savršeno predjelo za razne prilike.

Potrebni sastojci:

Za testo:

500 g brašna (poželjno je da bude 300 g oštrog i 200 g mekog ili mešavina)
1/2 kesice instant kvasca
1/2 kašičice šećera
1 ravna kašičica soli
300 ml mlake vode
2 kašike maslinovog ulja

Za premaz:

2 čena belog luka
50 ml maslinovog ulja
1 kašičica suvog ruzmarina
1 kašičica morske soli
masline bez koštica (broj komada po želji)

Recept za italijansku pogaču - fokaču:


U 500 g brašna dodati 1 ravnu kašičicu soli, promešati i odložiti sa strane.
U 300 ml mlake vode dodati 1/2 kašičice šećera i 1/2 kesice instant kvasca, promešati i ostaviti oko 10 - tak minuta da se kvasac aktivira.
Kada se kvasac aktivirao, dodati 2 kašike maslinovog ulja i promešati da se svi sastojci sjedine. Postepeno dodavati brašno i umesiti testo da postane glatko.
Umešeno testo pokriti prozirnom folijom i ostaviti oko 1 h da naraste. Kada je testo naraslo, prebaciti ga u pleh ili tepsiju obloženu papirom za pečenje.
U manju šerpicu zagrejati 50 ml ulja, tek toliko da postane mlako. Dodati ruzmarin i iseckana dva čena belog luka. Preliti preko testa i prstima napraviti udubljenja. Tako preliveno testo u tepsiji ili plehu za pečenje ostaviti da odstoji još 15 minuta. 
Nakon 15-ak minuta u testo utisnuti masline i posuti morskom soli. Peći u zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!

Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama. 😊


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji