Domaći humus od leblebija recept

 

Domaći humus od leblebija recept 



Recept za humus (namaz od leblebija - slanutka)
Humus od leblebija


Poznato je da je leblebija ili slanutak jedan od najboljih izvora proteina, vlakana, vitamina A, B6, B9, C, gvožđa, magnezijuma, kalijuma i drugih hranljivih materija. Osim toga leblebija ima veoma nizak glikemijski indeks, pomaže kod gubitka težine, poboljšava zdravlje srca, smanjuje rizik od raka, jača kosti i poboljšava zdravlje digestivnog sistema. Zbog svega navedenog, trebali bi da je češće koristimo u ishrani.
Namaz od leblebija (slanutka) ili domaći humus je mnogo ukusniji i neuporedivo zdraviji  od bilo kog kupovnog namaza ili pašteta. 


Potrebni sastojci za domaći humus:


400g kuvane leblebije ili kupovne iz tegle (konzerve)
3 kašike prepečenog susama
2 kašike maslinovog ulja
2 čena belog luka
1 limun (sok od limuna)
1 ravna kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice kima
1 ravna kašičica mlevene paprike
1 kašičica suvog peršuna


Začini se mogu staviti po želji ili izostaviti ako nisu po ukusu

Kako se pravi humus od leblebija:



Susam ispeći na tiganju (bez ulja) da porumeni i ostaviti da se ohladi. Pripremiti sve ostale sastojke sa tačnim merama.
U blender, secko ili multipraktik staviti prvo susam i začine da se samelju, a onda dodavati kuvane leblebije i sok od limuna. 
Sve zajedno blendati da se dobije tekstura paštete. Povremeno promešati kašikom, dodati po potrebi malo vode da bi se lakše svi sastojci izmiksali. Čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru maksimalno sedam dana. Prijatno!


Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima na društvenim mrežama i pišite nam u komentarima svoje utiske, predloge ili sugestije. 💕



Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji