Recept za palačinke mera za 10 komada

 

Recept za palačinke mera za 10 komada


Najbolji recept za palačinke koje ste ikada probali.
Palačinke

Otkako znam za sebe, nikada niko u mom okruženju nije pravio palačinke po receptu. Svi su imali neki svoj proizvoljni recept, mere su išle otprilike, ponekad sa mlekom i vodom, ili samo sa mlekom, bez ulja, sa uljem itd... Naučena isto tako sam pravila palačinke odokativno, pa su iste nekada bile savršene, nekada malo žilave, a nikada po pravilu nije bio isti broj palačinki. Od kada mi je prijateljica dala recept za tačno deset komada palačinki sa tačnim merama, koje uvek ispadnu savršeno, pravim isključivo po tom receptu. 

U originalnom receptu ide isključivo kisela (mineralna) voda, ali možete ih praviti i sa običnom vodom, ništa manje nisu lepe i ukusne.


Potrebni sastojci:


200 g brašna tip 400 meko

2 jajeta

2 kašike ulja

200 ml kisele vode ili obične

250 ml mleka

1 ravna kaščica soli

1 puna kašičica šećera


Kako se prave palačinke:


Umutiti jaja sa žicom za mućenje. Dodati 200 ml tople vode i 250 ml mleka. Umutiti sve zajedno sa jajima. Dodati dve kašike ulja, jednu ravnu kašičicu soli i jednu punu kašičicu šećera. Mutiti sa žicom za mućenje da se svi sastojci lepo sjedine. Na kraju dodavati brašno, po malo uz neprestano mućenje. Kada je smesa postala glatka, tj. lepo umućena, staviti je u frižider na minimum pola sata, a poželjno je i duže.

Neposredno pre pečenja palačinki, smesu izvaditi iz frižidera i promešati. Tiganj sa nelepljivim dnom podmazati sa uljem i staviti na ringlu da se zagreje. Jednu kapljicu smese kapnuti u tiganj da biste bili sigurni da se zagrejao. Palačinke pecite sa jedne strane sve dok ne promene boju sa gornje strane, pa prevrnite i još malo dopecite drugu stranu. Ređajte palačinke jednu preko druge i na kraju pečenja ih premažite sa filom po želji: džem, eurokrem, šećer, orasi itd...

Po potrebi ako je smesa previše gusta, doliti malo vode i promešati.


Savet plus:

U smesu za palačinke možete dodati malo naribane korice limuna koja daje posebnu aromu ako se filuju palačinke sa džemom od kajsije.

Možete dodati kašičicu vanilin šećera ili ekstrat vanile koji se odlično slaže uz sve vrste filova za palačinke (eurokrem, džem itd.)


Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji