Prirodni dezodorans recept

 

Prirodni dezodorans recept  


Kako napraviti dezodorans u stiku od prirodnih sastojaka koje sve imate kod kuce.
Deozodorans stik od prirodnih sastojaka
 

Probali smo da napravimo svoj prvi prirodni dezodorans u stiku i malo je reći da smo oduševljeni! Osim toga što "radi svoj posao", tj. služi svrsi, recept nam je uspeo iz prve. Testirali smo ga neko vreme i rešili da podelimo sa vama recept za domaći dezodorans od prirodnih sastojaka.

Sigurno ste upoznati sa tim da skoro svaki kupljeni dezodorans sadrži parabene, triklosan i slične sastojke koji su dokazano štetni za ljudski organizam. U receptu za prirodni dezodorans u stiku nema nikakvih štetnih sastojaka po zdravlje, iako istina neki sastojci mogu izazvati iritacije kod određenog broja osoba (uključujući i autora ovog teksta). Soda bikarbona je taj sastojak koji može nakon više dana uzastopnog korišćenja izazvati nuspojave kao šti su: iritacije, peckanje i crvenilo. U tom slučaju prekinuti koristiti dezodorans dok iritacija ne prođe, a nakon toga ga možete koristiti s vremena na vreme. Ovo važi samo za osobe koje su sklone iritaciji zbog sode bikarbone. U slučaju da ste alergični na neke od eteričnih ulja, nemojte koristiti ovaj dezodorans. Glavni sastojci ovog prirodnog deo sticka su kokosovo ulje, kukuruzni skrob, soda bikarbona, eterično ulje lavande i eterično ulje čajevog drveta, a njihova dejstva u dezodoransu su sledeća:

- Kokosovo ulje ima fantastičan prirodni miris, a manje poznato je da poseduje antibakterijska i antigljivična svojstva.

- Kukuruzni skrob je tu kao sastojak koji služi da zgusne ostale sastojke i upije vlagu. 

- Soda bikarbona stvara baznu sredinu na koži koja ne pogoduje razvoju bakterija i odlično apsorbuje, tj. neutrališe mirise. 

- Eterično ulje čajevca (čajevog drveta) je najbolje prirodno sredstvo protiv bakterija i gljivica.

- Eterično ulje lavande je prirodni antiseptik i daje dezodoransu predivnu mirisnu notu. Odlično se slažu miris lavande i čajevog drveta.

Kao što već sigurno znate da neprijatne mirise izazivaju bakterije i gljivice, a ovaj dezodorans od prirodnih sastojaka sprečava razmnožavanje istih. 


Kako napraviti prirodan dezodorans:



Potrebni sastojci za dezodorans od prirodnih sastojaka:

2 kašike kokosovog ulja 

1 puna kašika sode bikarbone

1 puna kašika kukuruznog skroba (može i malo više)

5 kapi eteričnog ulja čajevca (čajevog drveta)

10 kapi eteričnog ulja lavande

2 prazne kutije dezodoransa u stiku (oprane i osušene)


Postupak pripreme:

U manju činiju staviti 2 kašike kokosovog ulja u čvrstom stanju (da nije otopljeno). Dodati jednu punu kašiku sode bikarbone i jednu punu kašiku kukuruznog skroba. Izmešati sve sastojke, dodati pet kapi eteričnog ulja čajevog drveta i deset kapi eteričnog ulja lavande. Dobro izmešati da se svi sastojci sjedine.

Napuniti prethodno opranu kutiju od dezodoransa u stiku i odložiti u frižider da se stegne. Dezodorans koristiti kao i svaki drugi, ali mesto čuvanja mora biti u frižideru da bi ostao u čvrstom stanju.


Napomena:

- Soda bikarbona može izazvati iritacije i crvenilo tokom više dana korišćenja.     Ukoliko se to i vama desi, prestanite sa korišćenjem dezodoransa.

- Nemojte koristiti ovaj deo stik ako ste alergični na bilo koji od sastojaka.

- Pre korišćenja ovog deo stika, posavejtujte se sa svojim lekarom.

- Nismo odgovorni za materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu korišćenjem       deo stika po receptu  iz teksta. Ovaj proizvod koristite na sopstvenu   odgovornost.


Pogledajte u našem video receptu kako napraviti dezodorans od prirodnih sastojaka.👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji