Starinska čorba od lobode recept


Starinska čorba od lobode recept


Kako se pravi starinska Čorba od lobode
Čorba od lobode 

Mnogi od nas nisu čuli za biljku zvanu loboda, iako su je naši preci redovno konzumirali. Vreme je da se i to promeni. Loboda je lisnato povrće slično zelju, blitvi i spanaću. Od nje se mogu praviti razna jela, kao što su čorbe, pite, a može se pripremiti na isti način kao spanać ili blitva. 

Jednogodišnja biljka loboda je izuzetno hranljiva, lekovita i ima veoma malu kalorijsku vrednost. Odlična je za prevenciju mnogih bolesti, za izbacivanje štetnih materija iz organizma, a posebno deluje blagotvorno na celokupan sistem organa za varenje. Bogata je vitaminima A, C, B1, B2, kao i mineralima kao što su: kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor i gvožđe. 

Čorba od listova lobode je izuzetno ukusna i trebalo bi da je uvrstite u svoj jelovnik. 


Potrebni sastojci:


1 puna šerpa lišća lobode

1 veći ili 2 manja krompira

1 glavica crnog luka

ulje, so, biber i začini po želji (mlevena paprika, paradajz pire i sl.)


Recept za čorbu od lišća lobode: 


Lišće lobode oprati i iseći na željenu veličinu, crni luk iseckati što sitnije, a krompir izrendati na krupno renede ili iseckati na sitne kockice.

U dublju šerpu sipati ulje da prekrije dno i udinstati luk dok ne postane zlatno žute boje. Naliti jednu čašu vode i dodati izrendani krompir. Kuvati dok krompir ne omekša, a zatim dodati seckano lišće lobode. Smanjiti temperaturu, doliti vodu da prekrije sve sastojke i kuvati sve zajedno oko 15 minuta. Na kraju dodati začine, jednu ravnu kašičicu soli, 1/2 kašičice bibera, 1/3 kašičice začinske paprike, 1 kašiku paradajz pelata ili pirea. Služiti dok je toplo. Prijatno!


Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji