Starinska čorba od lobode recept


Starinska čorba od lobode recept


Čorba-od-lobode-recept
Čorba od lobode 

Mnogi od nas nisu čuli za biljku zvanu loboda, iako su je naši preci redovno konzumirali. Vreme je da se i to promeni. Loboda je lisnato povrće slično zelju, blitvi i spanaću. Od nje se mogu praviti razna jela, kao što su čorbe, pite, a može se pripremiti na isti način kao spanać ili blitva. 

Jednogodišnja biljka loboda je izuzetno hranljiva, lekovita i ima veoma malu kalorijsku vrednost. Odlična je za prevenciju mnogih bolesti, za izbacivanje štetnih materija iz organizma, a posebno deluje blagotvorno na celokupan sistem organa za varenje. Bogata je vitaminima A, C, B1, B2, kao i mineralima kao što su: kalcijum, magnezijum, kalijum, fosfor i gvožđe. 

Čorba od listova lobode je izuzetno ukusna i trebalo bi da je uvrstite u svoj jelovnik. 


Potrebni sastojci:


1 puna šerpa lišća lobode

1 veći ili 2 manja krompira

1 glavica crnog luka

ulje, so, biber i začini po želji (mlevena paprika, paradajz pire i sl.)


Recept za čorbu od lišća lobode: 


Lišće lobode oprati i iseći na željenu veličinu, crni luk iseckati što sitnije, a krompir izrendati na krupno renede ili iseckati na sitne kockice.

U dublju šerpu sipati ulje da prekrije dno i udinstati luk dok ne postane zlatno žute boje. Naliti jednu čašu vode i dodati izrendani krompir. Kuvati dok krompir ne omekša, a zatim dodati seckano lišće lobode. Smanjiti temperaturu, doliti vodu da prekrije sve sastojke i kuvati sve zajedno oko 15 minuta. Na kraju dodati začine, jednu ravnu kašičicu soli, 1/2 kašičice bibera, 1/3 kašičice začinske paprike, 1 kašiku paradajz pelata ili pirea. Služiti dok je toplo. Prijatno!


Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji