Burek sa sirom od gotovih kora

 

Burek sa sirom od gotovih kora


Domaći burek sa kupovnim korama recept
Burek sa sirom

Dovoljno je reći da znam sve pekare u gradu gde se pravi najbolji burek i da isti jedem skoro svaki dan za doručak. Burek u kućnoj radinosti mi nikada nije zvučao kao dobra ideja, sve do skoro, tj. do mog prvog napravljenog bureka sa sirom od gotovih kora.

Kada bi samo znali koliko je dobar domaći burek sa kupovnim korama, istog momenta bi krenuli da pravite isti! Nije teško, veoma brzo se sprema, a zadovoljstvo kad izađe sveže ispečen i mirisan iz rerne je neopisiv! Nikada više nećete kupiti burek iz pekare.

Da ne bi zamišljali kako je ukusan i mirisan domaći burek sa sirom od gotovih kora, pročitajte recept u nastavku teksta i napravite ga već sutra. 


Potrebni sastojci za domaći burek:


- 1 pakovanje (500g) tankih kora za pite

  (ručno pravljene, ima ih na pijacama, samo da nisu one "gumirane" - industrijske)

- 500 g mladog sitnog sira sa minimum 45% mm 

  (poželjno je da bude domaći, prodaju ga kao švapski ili sremski sitni sir)

- 250 ml mineralne ili kisele vode (može i obična)

- 110 ml suncokretovog ulja

- 1 ravna kašikica soli


Recept za domaći burek sa sirom od kupovnih kora:


U šerpicu sipati 250 ml mineralne vode, 110 ml ulja i jednu ravnu kašikicu soli. Promešati i staviti na ringlu da se ugreje, ne treba da provri, samo da bude toplo. Pakovanje kora podeliti na više delova po tri komada. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni.

Okruglu tepsiju veličine oko 28 cm u prečniku dobro podmazati uljem. Prvo staviti jednu koru, premazati mešavinom vode i ulja, pa preko staviti drugu koru, premazati sa istom mešavinom i onda staviti treću koru preko druge, koju opet treba premazati. 

Dodati po malo sitnog sira na više mesta, da bude ravnomerno raspoređen.

Izdvojiti tri kore, zgužvati i poređati preko sira kao novi sloj. Zgužvane kore ređati jednu pored druge. Premazati kore mešavinom vode i ulja, tako da svaka kora bude lepo premazana. Preko kora dodati kašikicom sitan sir, ravnomerno raspoređen na više mesta. Ponoviti postupak sa ostalim korama i sirom. 

Poslednje tri kore ređati jednu preko druge, isto kao prvi sloj. Svaku koru premazati, pa onda staviti drugu preko nje. Višak kora podvući ispod bureka. Uzeti jednu čačkalicu i sa njom izbušiti gornji deo na više mesta, otprilike na svaka dva centimetra. Preliti burek sa ostatkom mešavine vode i ulja (ne brinite, nije previše). Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 45 minuta, tj. dok ne dobije zlatnu boju. 

Pečeni burek možete prevrnuti naopačke pre sečenja da bi imao originalni izgled iz pekare. Služiti topao sa jogurtom ili kiselim mlekom. Prijatno!


Napomena: Mešavinu vode, ulja i soli uvek promešati, pre svakog premazivanja novog sloja.


Pogledajte kompletan postupak pripreme u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji