Posne pljeskavice od soje recept

 

Posne pljeskavice od soje recept


Pljeskavice od soje posne, a ukusnije od mesa.
Pljeskavice od soje 

Pljeskavice od soje su odlična zamena za meso, posebno za vreme posta. Soja je izuzetno hranljiva namirnica, samim tim što sadrži proteine, belančevine, vitamine, minerale, zdrave masti, aminokiseline, malo ugljenih hidrata i lecitin. Važno je napomenuti da soju treba kupovati isključivo organsku, a nikako genetski modifikovanu.

Soja zbog njenih pozitivnih svojstva treba biti zastupljena u ishrani, ali ne treba preterivati kao i sa svakom drugom namirnicom. 


Potrebni sastojci za pljeskavice od soje:


150g sojinih ljuspica ili komadića

1 krompir

1 šargarepa

1 veća glavica crnog luka ili 2 manje

2 čena belog luka

1 kašika lanenog semena

+

par kašika brašna ili prezli

1 kašikica soli

1/2 kašikice bibera

suvi začin i peršun po ukusu


Recept za posne pljeskavice od soje:



Krompir i šargarepu obariti i ostaviti da se ohlade. Sojine ljuspice preliti sa vrelom vodom i ostaviti sa strane da nabubre oko 15 - 20 minuta. Kašiku lanenog semena preliti sa malo tople vode i odvojiti sa strane.
Crni luk i dva čena belog luka iseckati što sitnije. Ohlađeni krompir i šargarepu izrendati na sitno rende, a sojine ljuspice iscediti rukama od viška vode.
Sve sastojke pomešati u dubljoj posudi, dodati po želji začine ( 1 ravna kašičica soli, pola ravne kašičice bibera, 1 kašičica suvog začina, peršun i sl.).

Kada su svi sastojci i začini sjedinjeni, dodavati po malo brašna i prezli dok se ne dobije dovoljna gustina smese za formiranje pljeskavica. Može se dodati brašno po želji, može i stari hleb izmrvljen, kako ko ima u kući u datom trenutku. Brašno, prezle ili stari hleb služe da povežu sve sastojke i pokupe višak vode.

Napraviti pljeskavice, po želji ih uvaljati malo u prezle i pržiti u vrelom ulju dok ne porumene sa obe strane. Služiti ih tople uz pire krompir ili pirinač. Prijatno!

Pogledajte video recept:



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji