Meso i krompir u saču od testa

 

Meso i krompir u saču od testa


Sač od testa iz rerne sa mesom i krompirom (brzo i jednostavno, iako izgleda komplikovano)
Meso i krompir u saču od testa

Meso i krompir u saču od testa je pun pogodak što se tiče ukusa, mirisa, izgleda i brzine spremanja. Ovo je jedno od onih jela o kojima se priča! Za sve one kojima se čini da je sač od testa komplikovan za pravljenje, verujte na reč da ništa jednostavnije i brže nećete napraviti. Oduševićete svakog gosta sa neobičnim izgledom i izvanrednim ukusom, kao da je spremljen ispod pravog sača.

Recept koji sledi u nastavku teksta je za dva sača ili za dve osobe. Ukoliko spremate za više osoba, povećajte meru ili duplirajte količinu za ukuno četiri sača, koliko inače može da stane na standardni pleh iz rerne. 

Pogledajte naš video recept koji se nalazi ispod teksta, kako bi Vam bio jasniji kompletan postupak pripreme, a ujedno i da vidite koliko je ovo jelo jednostavno za spremanje.


Potrebni sastojci za dve osobe:


Za testo:

250 g brašna

1 ravna kašičica soli

30 g otopljenog putera - maslaca

100 ml vode


Za punjenje: 

300 g svinjskog filea - ribić

2 veća krompira

1 paradajz

1 paprika

1 crni luk

2 čena belog luka

+

dva mala parčeta maslaca (po 10 g)

so, biber i  začini po ukusu

(bosiljak, ruzmarin, timijan, origano, peršun, mlevena paprika itd.)


Kako se pravi najbolji pečeni krompir sa mesom u saču od testa:


U 250 g brašna dodati jednu ravnu kašičicu soli, 30 g otopljenog putera i 100 ml vode. Promešati i umesiti testo da bude glatko, pokriti prozirnom folijom i ostaviti sa strane.

U dublju posudu staviti 300 g mesa od svinjskog filea iseckanog na manje komade. Meso je poželjno da odstoji u pacu, ali nije obavezno. Dodati dva veća krompira isečena na manje kockice, jedan paradajz isečen na manje komade i jednu papriku isečenu na komadiće. Promešati i dodati pola kašičice soli, malo manje od pola kašičice bibera (ili po želji) i začine po ukusu ( bosiljak, timijan, ruzmarin, origano, peršun, mlevenu papriku, čili i sl.). Paziti da ne preterate sa začinima. Promešati da se svi sastojci sjedine. 

Crni luk iseckati na sitno i odložiti sa strane zajedno sa dva čena belog luka.

Testo podeliti na dva dela za dva sača, od svakog dela otkinuti manje parče. Od manjeg parčeta napraviti "zmijicu" od testa sa kojom ćete formirati ivicu poklopca za sač i jednu kuglicu, koja će poslužiti umesto ručke. Veće parče testa razvući oklagijom u krug prečnika oko 26 cm, tj. koji odgovara nekoj manjoj činijici za salatu. Razvučeno testo staviti u dublju posudu, tj. činijicu tako da naleže na zidove posude i da ostane još viška da može da se zatvori posle punjenja.

U testo kojim ste obložili činijicu, staviti smesu od mesa, krompira i ostalih začina. Preko smese staviti jednu polovinu crnug luka sitno iseckanog, jedan čen belog luka i parče od oko 10 g maslaca. Zatvoriti smesu u testu spajajući jedan kraj testa sa suprotnim i tako u krug. Kada je kompletno testo zatvoreno tako da ništa ne može da iscuri, okrenuti naopačke i staviti na papir za pečenje. Od "zmijice" koju ste napravili, formirajte krug i stavite na testo, tako da izgleda kao ivica od poklopca. Kuglicu stavite na sredinu da izgleda kao ručka od poklopca. Ponovite isti postupak i sa drugom polovinom testa i smese.

Tako napunjena oba sača od testa staviti na pleh za pečenje, prethodno obložen papirom za pečenje. Premazati jednim umućenim jajetom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 60 minuta.

Pečeni sač od testa staviti na tanjir i nožem zaseći u krug ispod poklopca (obruča od "zmijica"), tako da odvojite poklopac od posude od testa. Sač od testa se jede zajedno sa sadržajem unutar sača. Služiti uz salatu po želji i javite utiske kako Vam se svideo recept. Sigurni smo da ćete biti oduševljeni.


Pogledajte  postupak pripreme sača od testa u našem video receptu.👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji