Kroasani sa džemom od kajsija


Kroasani sa džemom od kajsija



Kroasan kiflice sa džemom od kajsija | Slatki francuski kroasani punjeni pekmezom
Kroasani sa džemom

Zamislite kombinaciju pravog francuskog kroasana i mekanih domaćih kiflica napunjenih džemom od kajsija. To se zove savršenstvo bez mane! Upravo takve će biti vaše kroasan kiflice ako ih napravite po receptu u nastavku teksta. 

Iako se na prvi pogled čini da ima mnogo posla oko njih, ipak nije ništa komplikovano za napraviti. Uloženi trud će se višestruko isplatiti, a svi će uživati u najsavršenijem slatkom pecivu. 


Potrebni sastojci:


500 g mekog brašna (tip 400)

250 ml mleka

1 jaje

100 g maslaca 

3 kašike šećera

1 kašičica soli

10g suvog kvasca ili 20g svežeg

+

1 jaje za premazivanje 

džem od kajsija ili po želji za punjenje


Recept za pripremu domaćih kroasana sa džemom od kajsija:


U 250 ml toplog mleka dodati tri kašike šećera i jednu kesicu kvasca (ili 20g svežeg). Ostaviti da fermentiše oko deset minuta.

U aktivirani kvasac sa mlekom dodati jedno jaje i jednu kašičicu soli. Dobro izmešati, pa postepeno dodavati 500 g brašna. Testo mesiti sve dok ne postane glatko, izručiti na radnu površinu posutu brašnom i podeliti na šest jednakih delova. Svaki deo premesiti i napraviti lopticu, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da odmori oko petnaest minuta.

Svih šest loptica od testa razvući oklagijom u krug prečnika ok 25 cm ili manje (nije toliko bitno). Maslac podeliti na pet jednakih delova, da bi olakšali dalji rad.

Preko jednog testa (prethodno razvučenog u krug) narendati maslac. Rukom lagano utrljati maslac da bi pokrio celu površinu kruga. Preko toga staviti drugi krug od razvučenog testa, pa ponoviti isti postupak sa maslacom. Uraditi isto i sa ostalim testom i maslacom, s tim što na šesti krug od testa ne stavljati maslac. Pokriti folijom ili kesom i ostaviti da odmori oko deset minuta.

Nakon deset minuta testo sa maslacem razvući što tanje oklagijom u veliki krug. Podeliti na šesnaest (16) jednakih trouglova. Na veći deo svakog trougla staviti po kašičicu džema i urolati. Prilikom rolanja malo pritisnuti deo oko džema da ne bi sav iscureo prilikom pečenja (što će se sigurno desiti). Poređati kiflice na pleh od rerne obložen papirom za pečenje i prekriti kesom. Ostaviti kiflice oko 45 minuta da još malo narastu. 

Rernu zagrejati na 200 C stepeni. Kiflice premazati umućenim jajetom i staviti u rernu. Smanjiti odmah temperaturu na 180 - 190 C. Kiflice peći oko 20 minuta, tj. dok ne porumene. Kada se ohlade, posuti ih šećerom u prahu. Prijatno!


Pogledajte postupak pripreme domaćih kroasana u našem video receptu.👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji