Domaće piroške sa sirom recept


 Domaće piroške sa sirom recept 


Piroške sa sirom koje ne upijaju ulje, mekane i vazdušaste recept
Piroške sa sirom recept 

Jedno od omiljenih jela za doručak iz detinjstva su tople, mekane i vazdušaste piroške sa sirom. Mislim da nema osobe koja nije volela ukus i miris piroški iz bakine kuhinje. Oni koji su živeli u Beogradu pre dve decenije, sećaju se sigurno restorana "Atina" gde su se prodavale najukusnije piroške u gradu. 

Ove piroške sa sirom u receptu koji sledi nisu kao one sa Terazija, ali su izuzetno ukusne i mirisne. Odlične su i sutradan, a mogu se podgrejati u rerni. Po želji ih možete dodatno napuniti sirom, mada nema potrebe jer ima dovoljno sira u njima. Probajte obavezno ovaj recept za najukusnije domaće piroške sa sirom, jer će Vam postati jedan od omiljenih.


Potrebni sastojci: 


550 - 600 g brašna

2 jajeta

150 g sitnog sira

50 ml ulja

90 g kiselog mleka 

50 ml vode

50 ml mleka

20 g svežeg kvasca

1 kašikica soli

1 kašikica sirćeta

1/2 praška za pecivo


Kako se prave piroške sa sirom:


U manju posudu sipati 50 ml toplog mleka i 50 ml tople vode. Izmrviti kvasac, promešati i ostaviti 10 - tak minuta da kvasac proradi.

U dublju posudu umutiti 2 jajeta, dodati 150 g sitnog sira, 50 ml ulja, 90 g kiselog mleka, 1 kašičicu soli, 1 kašičicu praška za pecivo, 1 kašičicu sirćeta i aktivirani kvasac. Promešati i postepeno dodavati brašno. Testo treba da bude malo mekše. Prebaciti u drugu posudu, pokriti folijom i staviti u frižider. Testo treba da odstoji oko jedan sat u frižideru pre prženja.

Nakon sat vremena, testo izručiti na radnu površinu posutu brašnom. Razvući oklagijom na 1,5 do 2 cm debljine i iseći na pravougaonike dimenzija 12 cm x 4 cm ili po želji. Najbolje je da isečete na dimenzije koje odgovaraju posudi u kojoj ćete pržiti piroške. U dublju posudu sipati ulje, zagrejati i pržiti piroške sa obe strane da porumene. Služiti uz kiselo mleko, jogurt i po želji dodati sir.

Savet plus: Testo možete razvući i na plastičnom poslužavniku unutrašnjih dimenzija 26 x 33 cm, da ne bi prljali radnu površinu. To je dimenzija poslužavnika koju ja koristim za mere u ovom receptu. Dobije se tačno 16 komada piroški.


Pogledajte  postupak pripreme domaćih piroški u našem video receptu.👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji