Recept za pileći gulaš - ručak za više dana

 

Recept za pileći gulaš - ručak za više dana


Pileći gulaš

Pileći gulaš je jedno od onih jela koje se sprema za više dana. Nema jednostavnijeg, ukusnijeg i izdašnijeg jela, a da se slaže sa mnogobrojnim prilozima. Jedan dan sa pire krompirom, drugi put sa makaronama, treći sa pirinčem itd...  S obzirom da je pileći gulaš veoma zahvalno jelo što se tiče spremanja, a i finansija, uvek je bolje spremiti ga u većoj količini i višak zamrznuti. U danima kada nemate vremena za kuvanje, samo izvadite iz zamrzivača, podgrejete i servirate. Količina sastojaka koja je navedena u receptu je za više dana, a ukoliko ne želite da zamrzavate hranu, onda prepolovite količinu za spremanje. 


Potrebni sastojci:


1 kg crnog luka

1 kg pilećeg filea

2 šargarepe

1/2 l paradajz pelata ili soka

2 kašičice soli

1 kašičica bibera

1 kašičica suvog začina

1 kašičica slatke mlevene paprike

1 kašičica ljute mlevene paprike

po jedna kašičica peršuna, bosiljka, origana ili po želji


Kako se pravi pileći gulaš:


Pripremiti sve sastojke da bi kuvanje bilo lakše. Luk iseckati sitno, meso iseckati na kockice, a šargarepu narendati na sitno rende.

U dublju šerpu sipati ulje i propržiti meso na kratko, tek toliko da dobije boju. Izvaditi meso iz šerpe i u istu staviti luk. Po potrebi dodati još malo ulja. Luk upržiti da se dobije zlatno - žuta boja, zatim dodati šargarepu i nju malo upržiti sa lukom. Dodati vodu da ogrezne, poklopiti šerpu i dinstati luk sa šargarepom dok skroz ne omekša. Povremeno promešati da ne zagori. Kada se luk udinstao, dodati meso i naliti vode da prekrije sve sastojke. Odmah  dodati i 500 ml paradajz soka, promešati i ostaviti da se krčka na nižoj temperaturi. 

Nakon pola sata dodati začine. U malu posudu naliti 2 dl hladne vode i dodati začine: po jednu punu kašičicu soli, suvog začina, slatke paprike, ljute paprike i jednu ravnu kašičicu bibera. Promešati da se svi sastojci sjedine. Tako pripremljenu mešavinu sipati u šerpu, promešati i kuvati još oko 15- tak minuta. Na kraju dodati začine po ukusu: peršun, bosiljak, origano. 

Gotov gulaš služiti uz testeninu, pire krompir ili pirinač (rižu). Ostatak ostaviti da se ohladi, rasporediti po plastičnim kutijicama i staviti u zamrzivač. Kada nemate vremena za kuvanje, samo izvadite iz zamrzivača i podgrejete. Ovako pripremljen gulaš, možete čuvati u zamrzivaču tri meseca.


Pogledajte naš video recept za pileći gulaš: 👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji