Recept za Hercegovački Prijesnac

 

Recept za Hercegovački Prijesnac  


Presnac (prijesnac) sa sirom - Tradicionalno jelo naših predaka (jednostavan, brz i jeftin doručak za celu porodicu).
Prijesnac

Prijesnac je tradicionalno jelo hercegovačke kuhinje. Iako nema sigurnih istorijskih podataka, smatra se da je ovo staro jelo nastalo u nastojanju da se pronađe način za korištenje lokalnog sira škripavca. Umesto sira zvanog škripavac, možete koristiti bilo koji kravlji sir, jer će presnac biti podjednako ukusan.

Presnac ili prijesnac je jednostavno, brzo i jeftino jelo za celu porodicu. Veoma je ukusno, pa se zato često pravi i servira za doručak ili večeru. Postoje razne varijante u zavisnosti od kraja u kome se pravi, ali osnova je uvek ista: brašno, jaja, mleko i sir. Recept za prijesnac koji ćemo podeliti sa Vama je iz Trebinja, grada izuzetne lepote, pa zato i recept koji sledi u nastavku teksta mora biti odličan.



Sastojci:


4 jajeta

300 ml mleka

3 kašike ulja

120 g kajmaka

300g sira  

150g brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica soli


Kako se pravi čuveni hercegovački prijesnac:


U dubljoj posudi umutiti jaja i mleko, pa dodati kajmak i izdrobljen sir. Sve sastojke promešati. Zatim dodati brašno, prašak za pecivo i so po ukusu.

Tepsiju dimenzija 20cm X 30cm premazati sa mašću ili uljem i staviti u rernu na 200 stepeni da se zagreje. Kada se rerna zagrejala, pažljivo izvaditi tepsiju iz rerne i u vrelu tepsiju sipati smesu. Vratiti u rernu, smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći oko 35 minuta, tj. dok ne porumeni. Prijesnac se služi odmah posle pečenja, dok je još topao. 


Posebno lep ukus će ovo divno jelo imati ako se tepsija namaže mašću, ali i sa uljem će biti odlično.


Pogledajte naš video recept za hercegovački prijesnac: 👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji