Sok od paradajza bez konzervansa


Sok od paradajza bez konzervansa 


Domaći kuvani paradajz bez konzervansa
Sok od paradajza za zimnicu

Vreme je za pravljenje zimnice, pa smo rešili da podelimo jedan stari i provereno dobar recept za domaći kuvani sok od paradajza bez konzervansa. 

Osim toga što ima mnogo benefita na naše zdravlje i obiluje vitaminima, kuvani paradajz je bogat i magnezijumom. Domaći sok od paradajza čisti organizam, pa je kao takav izvrstan u topljenju masnih naslaga i skidanju kilograma. 

Naše bake su spremale sok od paradajza bez konzervansa, koji je izuzetno zdrav i ukusan. Iako možda nisu znale da kuvani paradajz ima veliki uticaj na zdravlje celog organizma, znale su da se sa njegovim sokom mogu napraviti mnoga ukusna jela, kao što su čorbe, supe i razni sosovi. 

Svaki starinski, a dobar recept će biti sačuvan od zaborava na našem web portalu, pa tako i ovaj za kuvani sok od paradajza za zimnicu, koji sledi u nastavku teksta...


Potrebni sastojci: 


6 kg paradajza

2 kašike soli

2 kašike šećera

1/2 veze peršuna

1/2 veze lista celera

1 do 2 paprike


Kako se pravi kuvani sok od paradajza za zimnicu:


Flaše oprati dan ranije i ostaviti da se osuše. U dublju šerpu sipati vodu i staviti da proključa. Paradajz oprati i zarezati malo nožem pri vhu, staviti na kratko u kipuću vodu (oko 30 sekundi), pa onda u hladnu i oljuštiti. Oljušteni paradajz preseći na pola, pa iseći i baciti tvrdi deo u sredini. Oljušten i očišćen paradajz samleti na mašini za mlevenje ili u blenderu (sokovniku). Tako dobijen sok procediti kroz gazu ili sitnu rešetku da se odstrane semenke. 

Proceđen paradajz sipati u lonac. U lonac staviti i pola veze peršuna i pola veze lista celera. Dodati i jednu ili dve cele paprike zbog arome (nije obavezno), a ko voli može staviti i jednu ljutu papriku da se kuva sa paradajzom. 

Kada sok proključa, dodati dve ravne kašike šećera i dve ravne kašike soli, tj. po ukusu. Smanjiti temperaturu da krčka lagano i kuvati još nekih 15 minuta. Na kraju izvaditi paprike i lišće peršuna i celera iz soka (baciti).

Flaše staviti u zagrejanu rernu na oko 100 do 110 stepeni i sterilisati ih 20 minuta. Vruće flaše izvaditi i odmah puniti sa vrućim sokom. Na napunjene flaše staviti celofan, prethodno dezinfikovan alkoholom, pa preko njega čepove. Sve flaše uviti u neki frotir, ćebe i ostaviti tako preko noći da se lagano ohlade. Čuvati ih na suvom i tamnom mestu. Nakon otvaranja, flašu čuvati u frižideru i potrošiti u roku od 5 dana. 


Pogledajte naš video recept za sok od paradajza: 👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji