Kako se pravi sataraš (bećarac)


Kako se pravi sataraš (bećarac)


Sataraš ili Bećarac  osnovni recept (posno)
Sataraš - Bećarac

Sataraš ili bećarac je mnogima omiljeno jelo u vrelim letnjim danima, a i tokom rane jeseni, dokle god ima paradajza i paprika. Tako jednostavno i lagano jelo, a tako puno različitih i predivnih ukusa. Može se služiti samostalno kao osnovni obrok ili kao prilog. Postoje različite varijante sataraša ili bećarca, u zavisnosti u kom se kraju sprema. Uglavnom, osnovni recept  se sastoji od paradajza, paprika i luka, a po želji se dodaju jaja, pirinač i slično. Ovo savršeno jelo od povrća se služi dok je toplo ili se odloži u zamrzivač (kada se ohladi) i ostavi za one dane kada se nema vremena za kuvanje. 

Za one koji prvi put spremaju, osnovni recept za sataraš (bećarac) je u nastavku teksta. 


Potrebni sastojci:


500g  paprika (5 komada)

800g paradajza (5 komada)

500g crnog luka  (3 komada veća ili 4 manja)

1/2 kašičice bibera

1 kašičica soli

ulje za prženje


Recept za najbolji sataraš - bećarac:


Luk iseći na rebarca, papriku na kolutove i paradajz iseći na što tanje kriške (da ne bi skidali kožicu). U dublju šerpu sipati ulje da prekrije dno. 

Kada se ulje zagrejalo, sipati luk i upržiti. Konstantno mešati da luk ne zagori. Kada je luk postao staklast, dodati papriku. Papriku upržiti sa lukom uz neprestano mešanje da ne zagori. Kada je paprika omekšala, tj. upržena, dodati paradajz i promešati.

Sve sastojke zajedno dinstati - pržiti dok sva voda ne ispari uz neprestano mešanje. Na kraju dodati 1/2 kašičice bibera i 1 kašičicu soli ili po ukusu. 

To bi bio osnovni recept za bećarac ili sataraš. Uvek postoje razne varijante ovog jela, neko dodaje jaja pred kraj, neko dodaje pirinač i slično. U svakom slučaju, sve varijante smo probali i svaka je lepa na svoj način. Kada pravite bećarac ili sataraš po našem receptu, uvek ga možete zamrznuti i čuvati u zamrzivaču minimum 3 meseca.


Pogledajte naš video recept za Sataraš - Bećarac: 👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji