Kako se pravi džem (pekmez) od kajsija

 

Kako se pravi džem (pekmez) od kajsija


Džem od kajsija

Džem ili pekmez od kajsija, jedan je od omiljenih za filovanje palačinki i krofni. Nije težak da se napravi i ne ide mnogo sastojaka. Mislim da su samo ta dva razloga dovoljna  da isti napravite i uživate na zimu u predivnom ukusu i mirisu domaćeg džema od kajsija. Ukoliko Vam treba još neki razlog, dovoljno je spomenuti da ćete jesti pravi domaći džem bez konzervanasa, aditiva, emulgatora i ostalih nepotrebnih sastojaka. Osim toga, u ovaj recept za džem od kajsija ide veoma malo šećera u odnosu na većinu drugih recepata, što ga ne čini ni malo manje slađim. Dovoljno je sladak, ali nije presladak. Jedino što je bitno u postupku je da morate imate isključivo zrele kajsije. Vanilin šećer nije neophodan, pa možete spremiti džem i bez njega.


Potrebni sastojci:


2,5 kg kajsija (neočišćenih)

600 g šećera

1 vanilin šećer (može i ne mora)


Recept za pripremu džema (pekmeza) od kajsija bez konzervansa:


Kajsije oprati, očistiti od tačkica i izvaditi koštice. Svaki deo kajsije iseći na više delova. Ovaj postupak nije obavezan, ali za sve one koji vole džem bez krupnijih komada, da je lepši za mazanje, ovaj korak je poželjan. Nije potrebno više od par minuta za svu količinu kajsija, tako da ne oduzima mnogo vremena.

U dublji lonac za kuvanje (od minimum 7 litara) poređati red iseckanih kajsija, pa posuti jednim delom šećera. Postupak ponavljati dok se ne utroše sve kajsije i sav šećer. Promešati, poklopiti ili prekriti krpom i ostaviti da se šećer istopi. Vreme koje je potrebno da odstoje kajsije sa šećerom je maksimum sat vremena. Za one kojima nije bitna boja džema, može kajsije posute šećerom da ostavi i preko noći da odstoje, ali će onda boja džema biti mnogo tamnija.

Uključiti ringlu na najvišu temperaturu i staviti lonac sa kajsijama na ringlu. Povremeno promešati. Kada smesa provri, smanjiti temperaturu. Na površini će se pojavljivati žućkasta pena sa mehurićima, koju treba kašikom ukloniti iz lonca. Ovo je obavezan postupak, da se džem kasnije ne bi brzo pokvario zbog vazduha iz pene. Kada ste uklonili svu penu, promešati smesu i krčkati na nižoj temperaturi uz povremeno mešanje. Džem se kuva od 45 minuta do sat vremena, zavisi od vode u kajsijama. Pred kraj kuvanja dodati jedan vanilin šećer po želji, ali nije obavezno, tj. može bez njega. 

Oko 15 minuta od početka kuvanja i uklanjanja pene, staviti tegle da se sterilišu u rerni.

Tegle se sterilišu na sledeći način: Oprane tegle staviti u rernu na 100 stepeni oko 30 minuta. Oprane poklopce od tegli prebrisati alkoholom. 

Dok se tegle sterilišu, džem će biti skuvan. Vruć džem sipati u vruće tegle, poklopiti, tj. zavrnuti dobro poklopce i uviti u neki peškir, frotir ili ćebe. Ostaviti tako preko noći da se lagano ohlade. Čuvati na tamnom i hladnijem mestu (špajiz, podrum, ostava). Kada se jednom tegla otvori, ali se ne potroši isti dan, odložiti je u frižider i tako čuvati do sledeće upotrebe. Ovako pripremljen džem može trajati godinu dana. 


Napomena: Nikada nemojte kuvati veću količinu, jer će vam trebati mnogo više vremena da se džem ukuva. Od ove količine u receptu se dobiju dve pune tegle od 720 ml (možda i malo pretekne za još neku manju teglu). 

Savet plus: Kada vruće tegle napunite sa vrućim džemom i zavrnete dobro poklopce, okrenite ih na nekoliko minuta naopačke, pa vratite u prvobitan položaj i umotati u frotir ili ćebe. Ovako će džem sigurno duže trajati.


Pogledajte naš video recept za džem od kajsiija: 👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

  1. Džem je super. Bila sam malo skeptična zbog malo šećera, ali je ispao taman kako treba. Hvala mnogo na receptu.

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji