Pljeskavice od tikvica pečene u rerni

 

Pljeskavice od tikvica pečene u rerni


Najbolji recept za pljeskavice od tikvica i šargarepe pečene u rerni
Pljeskavice od tikvica

Leto je i vrućina, a Vi ne znate šta biste spremili za ručak ili večeru. Rešenje uvek postoji, a to je jednostavno i lagano jelo od tikvica. Ima toliko divnih recepata od tikvica, mnoga od njih su isprobana više puta, ali pljeskavice od tikvica iz rerne su jedno od omiljenih. Relativno se brzo spremaju, nema prženja, a ni pohovanja, nisu masne, a ukus i miris je skoro kao kod pravih. Možete ih ostaviti u frižideru i podgrejati u rerni sutradan za ručak ili večeru. Ukus će biti isti kao prvog dana. Kada jednom probate tikvice na ovaj način, nikada ih više nećete pržiti. Najbolji recept za pljeskavice od tikvica iz rerne sledi u nastavku teksta.


Potrebni sastojci:


2 tikvice 

2 jajeta

1 šargarepa

1 glavica crnog luka

1 veza peršuna

1/2 ljute papričice (ko voli)

1 kašičica soli

1 kašičica bibera

1 prašak za pecivo

1 šolja od 200 ml jogurta

1 šolja od 200 ml kukuruznog griza (palente)

1 šolja ili po potrebi pršeničnog brašna


Recept za pripremu pljeskavica od tikvica u rerni:


Tikvice oprati, oljuštiti i izrendati na krupno rende. Posoliti, promešati i ostaviti oko 15 minuta da puste vodu.

U međuvremenu iseckati luk što sitnije, izrendati šargarepu na sitno rende, iseckati peršun i ljutu papričicu što sitnije.

U dublju posudu umutiti dva jajeta, dodati šolju jogurta, kukuruznog griza i prašak za pecivo. Promešati, dodati kašičicu soli i bibera i opet promešati da se svi sastojci lepo sjedine.

Tikvice ocediti od vode (može rukama) i dodati u već pripremljenu smesu. Povrće koje smo prethodno iseckali (luk, šargareša, peršun i papričicu) dodati u istu smesu. Sve sastojke dobro promešati. Na kraju dodavati postepeno brašno uz mešanje. Količina brašna zavisi od preostale vode u tikvicama. Smesa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Ni previše retka, a ni previše gusta.

Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i papir malo podmazati sa uljem. To je bitno da se pljeskavice od tikvica ne bi zalepile za papir. Preko podmazanog papira za pečenje, kašikom sipati smesu od tikvica i kašikom napraviti oblik pljeskavica. Gornju površinu pljeskavica takođe premazati uljem.  Pljeskavice treba da budu debljine oko 1,5 cm. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju. Prijatno! .)


Pogledajte naš video recept za pljeskavice od tikvica iz rerne: 👇



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji