Kremasti kolač sa jagodama i vanila kremom

 

Kremasti kolač sa jagodama i vanila kremom


Najlepši Sladoled kolač (torta) sa jagodama i vanila kremom koji ste ikada probali
Kolač sa jagodama i vanila kremom

Ovaj kremasti sladoled kolač sa jagodama i vanila kremom je nešto najlepše što možete priuštiti sebi u vrelim letnjim danima. Kolač je tako lagan, kremast i osvežavajuć, a ukus mu je lepši od bilo kog mlečnog sladoleda ili kolača iz onih starih, pravih poslastičarnica. 

Nema putera, nema margarina, niti ostalih teških sastojaka. Možete ga praviti i kao tortu u okruglom kalupu prečnika 26 cm ili u tepsiji 30 cm X 20 cm. 

Ovaj predivan kolač sa jagodama se sastoji od mekanog biskvita, laganog (penastog) vanila krema, jagoda i šlaga. Možete da zamislite samo kako je nežan, mekan i kako se topi u ustima. Da ne bi zamišljali, probajte i uverite se da je ovo najlepši kolač sa jagodama koji ste ikada probali!


Potrebni sastojci: 


Za koru (biskvit):

4 belanca

200 g šećera

200 g oštrog brašna (za keks i kolače)

1 vanilin šećer

1 kesica praška za pecivo

100 ml vode

80 ml ulja

 

Za krem:

4 žumanca

2 pudinga od vanile

1 kašika gustina (čvrstin)

6 kašika šećera

800 ml mleka

500 ml slatke pavlake


+ 500 g jagoda

2 šlaga od 60 g

mleko za šlag ili kisela voda


Recept za pripremu kolača sa jagodama i kremom od vanile: 


Biskvit:

U posudu sipati 100 g šećera, jedan vanilin šećer, 100 ml vode i 80 ml ulja, pa sve zajedno umutiti na kratko mikserom.

Dodati 200 g oštrog brašna i jedan prašak za pecivo, pa sve dobro umutiti mikserom.

U drugoj posudi umutiti četiri belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodavajući preostali šećer (100 g) da se dobije čvrst sneg.

Umućeni sneg od belanaca postepeno dodavati u prethodno pripremljenu smesu od brašna, šećera, vode i ulja. Lagano mešati varjačom (nikako mikserom).

Pleh dimenzija 30 cm x 20 cm ili okrugli 26 cm u prečniku obložiti papirom za pečenje i izručiti pripremljenu smesu za biskvit. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 25 minuta, tj. dok ne dobije zlatnu boju. Kada je pečen, biskvit izvaditi iz kalupa za pečenje da se ohladi.

Krem:

Mikserom umutiti 4 žumanca sa 6 kašika šećera. Dodati 2 pudinga od vanile, kašiku gustina i 200 ml mleka. Sve zajedno umutiti mikserom.

U dublju šerpu sipati 600 ml mleka i staviti na ringlu da provri, pa postepeno dodavati uz neprestano mešanje smesu od žumanca i pudinga. Kuvati uz neprestano mešanje dok se krem ne zgusne. Skuvan krem prekriti prozirnom folijom da se ne bi stvorila korica i ostaviti da se ohladi. 

Kada se krem ohladio, umutiti mikserom 500 ml slatke mlečne pavlake. Umućenu pavlaku postepeno dodavati u krem uz lagano mešanje varjačom da se svi sastojci sjedine.

Priprema: 

Ohlađeni biskvit preliti sa nekoliko kašika mleka, preliti ravnomerno po celom biskvitu. Naneti jednu polovinu krema na biskvit, pa poređati jagode isečene na polovine. Preko jagoda naneti preostali deo krema. Odložiti u frižider da se hladi.

Umutiti dve kesice šlaga (od po 60 g) sa mlekom ili kiselom vodom po upustvu sa kesice.

Šlag naneti po želji kao završni sloj. Kolač ostaviti da se hladi u frižideru pre služenja, a najbolje preko noći da odstoji. Uživajte u najsavršenijem ukusu kolača (torte) sa jagodama i vanila kremom.  


Pogledajte naš video recept za kremasti kolač od jagoda: 👇





Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕

Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji