Slana ovsena kaša sa semenkama recept


 Slana ovsena kaša sa semenkama recept


Ovsene (zobene) pahuljice sa semenkama - zdrav doručak koji topi kilograme
Slana ovsena kaša sa semenkama 

Kada je u pitanju preporuka za zdrav doručak, ovsene pahuljice su prve na listi nutricionista i fitnes instruktora. Ovsena (zobena) kaša je prvenstveno izvor vlakana koja su neophodna za varenje hrane i održavanju željene telesne težine. Podatak da smanjuju loš holesterol i održavaju normalan nivo šećera u krvi je dovoljan razlog da ih što češće konzumirate. Takođe, ovsene pahuljice sadrže antioksidanse, vitamine i minerale koji osnažuju ceo organizam. 

Sa dodatkom semenki bundeve, suncokreta, lana, susama i čia semena, dobićete najzdraviji i najjeftiniji doručak koji sebi možete priuštiti. Kefir kao snažan dijetetsko probiotički napitak je obavezan sastojak ovog recepta za zdrav doručak. Ukoliko niste ljubitelji kefira, kao zamenu koristite kiselo mleko ili jogurt sa probiotskim kulturama.

Uvrstite ovaj doručak u svoju ishranu svaki drugi dan i gledajte kako kilogrami lagano odlaze.


Potrebni sastojci:


Ovsene pahuljice - 3 pune supene kašike

Golica (semenke bundeve) - 1 kafena kašika

Suncokret - 1 kafena kašika

Susam - 1 kafena kašika 

Čia seme - 1 kafena kašika

Laneno seme (mleveno) - 1 kafena kašika

Kefir - 1 do 1,5 šolja


Napomena: 


Suncokret, golicu i susam prethodno prepeći u teflonskom tiganju bez ulja. Ugrejati tiganj na neku srednju temperaturu i uz neprestano mešanje (par minuta) ispeći semenke da dobiju samo malo boje. Možete koristiti i sirovo seme, ali je proprženo mnogo lepše i ukusnije. Ispržiti po 100 g od svih semenki, da bi imali spremno za naredne dane, tj, nedelje. Čuvati u staklenim teglama.


Kako se pravi ovsena kaša sa semenkama: 


U širu šolju ili posudu sipati tri pune supene kašike ovsenih pahuljica. Dodati po jednu kafenu kašičicu od svih ostalih semenki. Promešati i dodati jednu šolju ili više kefira (kiselog mleka, jogurta), tj. da prekrije sve sastojke. Promešati i ostaviti nekih petnaest minuta pre konzumiranja. Ovsenu kašu sa semenkama možete pripremiti uveče, odložiti u frižider i ujutru imati spreman doručak. Prijatno! 


Pogledajte naš video recept za slanu ovsenu kašu: 👇




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na neku od ikona društvenih mreža ispod teksta. 💕


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji