Kurtoš kolač ili Odžak kolač recept

 

Kurtoš kolač ili Odžak kolač recept


Kurtoš kolač recept | Odžak kolač | Trdelnik | Dimnjak kolač
Kurtoš kolač ili Odžak kolač 

Čuveni kolač na žaru poznat i kao: Kurtoš kolač, Trdelnik, Odžak kolač, Dimnjak i slično je omiljena poslastica božićnih vašara širom Evrope. Mnogi od nas su se prvi put susreli sa ovom poslasticom na putovanju kroz Mađarsku, Rumuniju, Slovačku ili Češku. Miris svežeg cimeta ili kakaa mu daje posebnu draž u hladnim zimskim mesecima. Istina je da ga ima i u sledećim varijantama: sa kokosom, lešnicima, orasima, čokoladom i drugim premazima, ipak osnova ovog kolača je sasvim dovoljna za uživanje u divnom slatkom ukusu. 

Kurtoš kolač se može napraviti u kućnoj radinosti i skoro da nema nikakve razlike u odnosu na original na žaru. Preporuka je da ga dobro uvaljate u kristal šećer pre pečenja, a posle pečenja pospete sa malo cimeta ili kakaa. Nije teško za napraviti, a veliki užitak je nagrada za malo uložen trud. 


Potrebni sastojci:


750 g oštrog brašna tip 400

1 kocka svežeg kvasca (45g)

300 ml mleka

125 g maslaca

2 jajeta

50 g šećera

2 vanilin šećera

1/2 kašičice soli


+ za premaz: 

šećer, cimet, kakao ili po želji (lešnici, kokos, plazma, eurokrem)


Kako napraviti kurtoš kolač kod kuće:


Prosejano brašno sipati u činiju (750g), dodati 1/2 kašičice soli i 2 vanilin šećera. Promešati i ostaviti sa strane.

Mleko (300 ml) zagrejati da bude toplo, nikako vruće i u njega sipati 50 g šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kocku svežeg kvasca. Ostaviti sa strane na 10 minuta da kvasac proradi.

Otopiti puter i izdvojiti oko 100 g za testo, ostatak (25 g) odložiti sa strane za premazivanje.

Napraviti udubljenje u brašnu i sipati nadošli kvasac sa mlekom. Dodati 100 g otopljenog putera i dva cela umućena jajeta. Lagano mešati varjačom da se svi sastojci sjedine, pa nastaviti mesiti rukama. Mesiti testo minimum 10 minuta da postane glatko. Pokriti testo krpom, ostaviti na toplom mestu da se podigne.

Nakon sat vremena kada se testo podiglo, rastanjiti oklagijom na oko 1 cm debljine. Iseći na trake širine 1 do 2 cm. Namotati na kalup, a zatim tako namotan kolač valjati po radnoj površini da se trake spoje. Premazati puterom i uvaljati u šećer.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta.


Kako napraviti kalupe za kurtoš kolač:


Kartonske rolne od ubrusa obložiti alu folijom sa unutrašnje i sa spoljne strane (da bi zaštitili karton od pečenja). Tako obložene rolne umotati u papir za pečenje i podvrnuti ivice na unutra. Kalup za pečenje je spreman. Postupak možete pogledati i u video receptu.


Kako se pravi Kurtoš (Odžak) kolač možete pogledati u video receptu ispod:




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖



Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji