Slani štapići sa susamom (posno) recept


Slani štapići sa susamom (posno) recept



Posni štapići sa susamom i vinom - Hrskavi stapici sa susamom -

Večita dilema za vreme posta je šta spremiti za doručak, ručak i večeru. Sva jela nam liče jedna na druge, a hteli bi nešto malo drugačije. Evo brzog rešenja za najukusnije posne štapiće sa susamom, koje možete jesti u bilo kojoj varijanti, kao samostalno jelo ili uz neki sos. Kada prvi put budete napravili i probali ove štapiće sa susamom, pravićete ih i van posta, zato što su veoma ukusni, mirisni i veoma dekorativno izgledaju. Hrskavi spolja, a mekani iznutra uz kombinaciju pečenog susama, dobićete veoma zaraznu grickalicu. 


Potrebni sastojci za posne štapiće:


500g brašna

1 prašak za pecivo

1 kašičica soli

2dl belog vina

1,5dl ulja

susam beli

susam crni ili mak


Kako se prave slani štapići sa susamom:


U dublju posudu prosejati 500g brašna, dodati prašak za pecivo i kašičicu soli. Promešati i napraviti udubljenje u sredini. Sipati belo vino i ulje. Lagano promešati varjačom da se svi sastojci sjedine. Nastaviti mesiti rukom da se dobije glatko testo.

Izmedju dva papira za pečenje ili prozirne folije staviti testo. Razvući testo oklagijom na debljinu od 1/2 cm. Premazati testo sa jedne strane vodom, posuti crnim susamom ili makom. Prekriti sa papirom za pečenje i lagano pritisnuti rukama da se susam zalepi za testo ili lagano preći oklagijom. Okrenuti testo na drugu stranu zajedno sa papirom za pečenje. Skinuti papir, premazati testo vodom i posuti sa belim susamom. Vratiti papir preko susama i lagano oklagijom ili rukama utisnuti susam u testo. 

Skinuti papir pa iseći testo na trake širine oko 2cm, a dužine oko 10cm. Svaku traku posebno uvrnuti i ređati na pleh za pečenje. Ukupno se dobije dva pleha. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 20 do 25 minuta. Uživajte u predivnim, hrskavim štapićima. Prijatno! 


Kompletan postupak pripreme posni štapića sa susamom možete pogledati u video receptu ispod:



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖


Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji