Recept za medenjake i kraljevsku glazuru

 

Recept za medenjake i kraljevsku glazuru


Medenjaci recept | Recept za praznične medenjake


Medenjaci - divni mali kolačići koji prelepo mirišu, podsećaju na praznike i čarobnu zimsku atmosferu. Njihov medeni ukus sa pomešanim mirisima cimeta, karanfilića, anisa, đumbira i muskatnog oraščića svakoga će podsetiti na najlepše uspomene iz detinjstva. Mogu se ukrasiti kraljevskom glazurom, koja će doprineti čarobnom izgledu tih malih medenih kolačića. 

Medenjaci imaju veoma dug rok trajanja, kažu da je taj rok duži od mesec dana, ako se čuvaju u staklenoj ili metalnoj posudi sa poklopcem. Najbolji recept za medenjake i kraljevsku glazuru pročitajte u nastavku teksta.


Sastojci:


500 g mekog brašna

200 g meda ili 5 kašika

125 g maslaca

2 jajeta

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica cimeta

1 kašičica ekstrata vanile ili vanilin šećer

1 puna kašika začina za medenjake 

(ili po želji na vrh kašičice: mleveni đumbir, star anis, karanfilić, muskatni oraščić)


Kako se prave najlepši domaći medenjaci:


U dublju posudu staviti otopljen maslac i mutiti mikserom. Dodati dva jajeta i med. Nastaviti sa mućenjem da se svi sastojci sjedine. Dodati prašak za pecivo i sodu bikarbonu.

Brašno prosejati, pa postepeno dodavati u umućenu smesu i nastaviti sa miksanjem. Testo izručiti na radnu površinu i još malo ga izmesiti rukama. Uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na hlađenje pola sata, sat, a može i preko noći. 

Nakon hlađenja izvaditi testo iz folije i staviti na radnu površinu posutu brašnom. Rastanjiti testo oklagijom na debljinu od 3 do 4 milimetara. Modlama izvaditi razne oblike ili ih napravite sami po želji. 

Poređati medenjake na pleh obložen papirom za pečenje. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10 minuta. Staviti ih na tanjir da se ohlade. 

Medenjake čuvati u staklenoj tegli ili metalnoj kutiji sa poklopcem. Imaju dug rok trajanja, oko mesec dana.

Medenjake možete ukrasiti kraljevskom glazurom po želji, ako imate vremena i "živaca" . :) 


Kraljevska glazura recept:


1 belance

200 g šećera u prahu

par kapi limunovog soka


Priprema:


Belance umutiti mikserom na manjoj brzini da se pojavi pena. Kroz sito postepeno dodavati šećer u prahu i nastaviti sa mućenjem na srednjoj brzini. Na kraju dodati par kapi limunovog soka. Gotovu smesu prebaciti u providnu kesu za zamrzivač i odložiti u frižider ukoliko je nećete odmah koristiti. Pre korišćenja probušiti čačkalicom vrh kesice ili izrezati makazama. Šarajte medenjake po želji ili ih jednostavno samo premažite sa jedne strane da pobele. 


Napomena:


Ukoliko se brinete zbog živog jajeta u glazuri, uvek možete par minuta kraće da pečete medenjake, ostavite ih da se ohlade, ukrasite glazurom i vratite u rernu na 100 stepeni minut - dva.


Kompletan postupak pripreme medenjaka možete pogledati u video receptu ispod:



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖


Primjedbe

  1. Radujemo se Vašim komentarima! Sva pitanja ili saveti su dobrodošli. Srdačan pozdrav, lep i prijatan dan, žele Vam Jaja i kobaja! 🙂😉

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji