Recept za domaće kiflice sa sirom


Recept za domaće kiflice sa sirom



Najbolje kiflice sa sirom (meke i vazdušaste) recept


Recept za domaće kiflice sa sirom traže svi koji su ih probali. Kažu da lepše i ukusnije nisu jeli. Iako su svi recepti za kiflice manje više slični, krajnji rezultat ipak nije svima isti. Tajna savršeno vazdušastih, mekanih, mirisnih i ukusnih domaćih kiflica sa sirom je u postupku pripreme koji se mora ispoštovati. 

Ukoliko želite da napravite najbolje domaće kiflice sa sirom, potrebno je pridržavati se određenih koraka. Pravila koja su obavezna za savršene kiflice su: prosejati brašno, koristiti sveži kvasac, toplo mleko i na kraju obavezno koristiti maslac (nikako margarin). Ključni korak u pripremi je da prostorija u kojoj spremate kiflice mora biti topla. To je sva mudrolija. Recept za najbolje kiflice sa sirom koje ste ikada probali sledi u nastavku teksta.


Potrebni sastojci za domaće kiflice sa sirom:


Testo:

1kg mekog brašna tip 400

1 puna kašikica soli

1 kocka svežeg kvasca

1 kašikica šećera

1/2l mleka

150ml ulja

2 jaja


Fil:

300 do 500g sitnog sira (ili po želji)

1 do 2 jaja

so (po želji)


Za premazivanje:

1 jaje

125g putera (maslaca)


Kako se pravi domaće kiflice sa sirom:


U toplo mleko dodati jednu kašikicu šećera, jednu kašiku brašna i jednu kocku svežeg kvasca. Promešati i ostaviti sa strane. U zasebnu posudu umutiti dva jaja i 150ml ulja. U dublju činiju sipati jedan kilogram mekog brašna. Brašno obavezno prosejati. U brašno dodati jednu punu kašikicu soli, umućena jaja sa uljem i mleko sa kvascem. Umesiti testo da bude glatko, prekriti krpom ili folijom i ostaviti da naraste na toplom mestu.

Naraslo testo malo premesiti i podeliti na šest jednakih delova. Svaki deo premesiti i napraviti lopticu. Ukupno šest loptica.

Svaku lopticu razvući oklagijom na krug prečnika oko 25 - 30cm. Krug iseći na osam jednakih delova, tako da se dobije osam trouglova. Svaki trougao razvući još malo da bude što duži. Na širi deo trougla staviti fil od jaja i sira. Preklopiti krajeve da fil ne iscuri i urolati trougao u kiflicu. Ponavljati postupak da se utroši svo testo. Ukupno se dobije 48 (četrdeset i osam) komada kiflica. 

Kiflice poređati na pleh (dva pleha) i ostaviti još pola sata da još malo narastu. Premazati umućenim jajetom, posuti po želji susamom i preko njih narendati maslac.

Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta ili duže ( do 30 minuta) da porumene. Služiti sa kiselim mlekom ili jogurtom. Prijatno!


Kompletan postupak pripreme kiflica sa sirom možete pogledati u video receptu ispod:

Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖


Primjedbe

  1. Radujemo se Vašim komentarima! Sva pitanja ili saveti su dobrodošli. Srdačan pozdrav, lep i prijatan dan, žele Vam Jaja i kobaja! 🙂😉

    OdgovoriIzbriši
  2. Prelepe su! Odlican recept! 👌

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji