Domaći džem (pekmez) od borovnica bez konzervansa


Domaći džem (pekmez) od borovnica bez konzervansa


Recept za džem od borovnica bez konzervansa i bez šećera po želji


Sa domaćim džemom ili pekmezom od borovnica ne možete pogrešiti. Osim predivnog ukusa, borovnice su odličan izvor vitamina, antioksidanata i korisnih biljnih jedinjenja.  Ovaj preukusni domaći džem - pekmez se veoma lako pravi, ali se i veoma brzo pojede. 

Džem od borovnica se može praviti i bez šećera, potrebno je samo određenu količinu šećera zameniti sa duplo manjom količinom meda. 

S obzirom da borovnice nisu uopšte jeftine kada ih kupujemo, rešili smo da napravimo recept za jednu teglu. Ukoliko su Vam borovnice dostupne u prirodi ili želite da napravite veću količinu, potrebno je da pomnožite sve sastojke iz originalnog recepta sa svojom merom.


Potrebni sastojci za džem od borovnica:


300g borovnica

100g šećera (ili 50 g meda)

1 kašičica vanilin šećera

1 limun

1 mala kašičica cimeta


Kako se pravi domaći džem od borovnica:


Borovnice oprati i staviti u dublju šerpu. Preko borovnica dodati 100g šećera, sok od jednog limuna i jednu kašičicu vanilin šećera. Kuvati na tihoj vatri oko 40 minuta, uz povremeno mešanje. Džem je gotov kada se dobije željena gustina. Po želji u gotov džem dodati jednu kašičicu cimeta. Džem sipati u čistu, tj. sterilisanu teglu i čuvati u frižideru. Nakon otvaranja tegle, može se koristiti sigurno još sedam dana, ako ne i duže. S obzirom da je mala količina, a džem preukusan, garantujemo da će nestati u veoma kratkom roku. Prijatno! 


Kompletan postupak pripreme džema od borovnica možete pogledati u video receptu ispod:



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖




Primjedbe

  1. Radujemo se Vašim komentarima! Sva pitanja ili saveti su dobrodošli. Srdačan pozdrav, lep i prijatan dan, žele Vam Jaja i kobaja! 🙂😉

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji