Kokos šifon kolač - Najbolji kolač od kokosa

 

Kokos šifon kolač - Najbolji kolač od kokosa


Najlepši i najbolji kolač od kokosa koji možete napraviti. Za sve ljubitelje kokosa nema lepše poslastice.


Kokos šifon kolač je najmekši kolač od kokosa koji možete napraviti. Ovaj kolač će biti prava poslastica za sve ljubitelje kokosa, zato što je izuzetnog ukusa, vazdušast i mekan kao sunđer. Kolač izgledom podseća na patišpanj, ali je totalno drugačije strukture, kao da je napravljen od pene. Ne postoji osoba koja nije bila oduševljena ovim kokos kolačom kada ga je probala. 

Veoma lako se pravi, a specifično je što se hladi okrenut naopačke. Taj postupak je bitan da kolač ne bi splasnuo prilikom hlađenja. Ukoliko se kolač podigao izvan okvira posude za pečenje, može se hladiti tako što se okrene naopačke i položi ivicama na dve staklene flaše. Recept za kokos šifon kolač pročitajte u nastavku teksta.


Potrebni sastojci:


6 jaja

100 g + 30 g šećera u prahu

100 ml kokosovog ulja

150 ml kokosovog mleka

150 g mekog brašna

1 prašak za pecivo

1/2 kašičice sode bikarbone

sok od pola limuna


Kako se pravi kokos patišpanj kolač:


U jednu posudu odvojiti šest žumanceta i umutiti mikserom sa 30 g šećera u prahu, 100 ml kokosovog ulja, 150 ml kokosovog mleka i 150 g prosejanog brašna. U istu smesu dodati jedan prašak za pecivo i pola kašičice sode bikarbone.

U drugu posudu umutiti šest belanca. Postepeno dodavati 100 g šećera u prahu i mutiti da se dobije čvrst šne. U istu smesu dodati sok od pola limuna.

Nekoliko kašika umućenih belanaca dodati u žutu smesu i promešati. Zatim tu smesu uliti lagano u umućena belanca i lagano mešati varjačom da se sve lepo sjedini. 

U okruglu tepsiju sa pečenje torti ili kolača prečnika 25 cm uliti gotovu smesu. Peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 40 do 45 minuta.


Napomena: Tepsiju ne treba premazivati sa uljem.


Kada je kolač pečen, tepsiju sa kolačem okrenuti naopačke da se ohladi (da ne bi splasnuo). Nasloniti tepsiju okrenutu naopačke na dve staklene flaše ili rešetku. Pogledati u video upustvu kako hladiti kolač. Kolač je izuzetno ukusan, vazdušat i mekan kao sunđer. Kolač posuti šećerom u prahu pre služenja. Prijatno!


Kompletan postupak pripreme kokos šifon kolača možete pogledati u video receptu ispod:




Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖



Primjedbe

  1. Radujemo se Vašim komentarima! Sva pitanja ili saveti su dobrodošli. Srdačan pozdrav, lep i prijatan dan, žele Vam Jaja i kobaja! 🙂😉

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji