Domaći posni namaz od pečene paprike i leblebija


 Domaći posni namaz od pečene paprike i leblebija


Kako napraviti domaći posni namaz od pečene paprike ili recept za humus od leblebija i crvene pečene paprike


Posni namaz, humus ili pašteta od pečene paprike i leblebija je izuzetno ukusno jelo. Osim toga što je prelepog ukusa, ovaj domaći namaz je zdrav, bez raznih štetnih sastojaka kao što su aditivi i konzervansi. Recept za namaz od pečene paprike (humus od leblebija i paprika) je idealan za dane posta, ali ga treba uvrstiti i u svakodnevnu ishranu zbog njegovih blagodeti za ceo organizam. Humus ili namaz sa dodatkom paprike je odličan izvor proteina, vitamina, minerala i zdravih masti. Dovoljan razlog da već sutra napravite ovaj izuzetno kremast i ukusan namaz po receptu u nastavku teksta.


Potrebni sastojci:


200g leblebije - naut - slanutak (kuvana ili iz konzerve)
2 crvene pečene paprike
2 pune kašike pečenog susama 
2 čena belog luka
3 kašike maslinovog ulja
1 limun (sok od jednog limuna)
1/2 kašičice soli, bibera i aleve paprike


Kako napraviti namaz (humus) od leblebija i pečene paprike:



U zagrejani teflonski tiganj (bez ulja) sipati susam. Pržiti na srednjoj temperaturi da dobije zlatno žutu boju. Umesto susama možete koristiti i gotovu susamovu pastu - Tahini.
Dve pune kašike ohlađenog susama staviti u secko (blender) i samleti što sitnije. Dodati tri kašike maslinovog ulja, sok od jednog limuna, dva iseckana čena belog luka, po pola kašičice soli, bibera i aleve paprike. Sve zajedno izblendati do glatke teksture. Dodati dve sitno iseckane pečene paprike i ponoviti postupak. Na kraju dodati leblebije i blendati do željene teksture. 
Ukoliko Vaš secko (blender) nema dovoljno veliku posudu, izblendati posebno leblebije, a posebno sve ostale sastojke. Na kraju ih sjediniti u većoj posudi.
Čuvati u staklenoj tegli nedelju dana u frižideru. Prijatno! :)


Kompletan postupak pripreme domaćeg humusa možete pogledati u video receptu ispod:





Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖


Primjedbe

  1. Radujemo se Vašim komentarima! Sva pitanja ili saveti su dobrodošli. Srdačan pozdrav, lep i prijatan dan, žele Vam Jaja i kobaja! 🙂😉

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji