Linzer kolači po tradicionalnom receptu


Linzer kolači po tradicionalnom  receptu 


Ovaj recept za Linzer kolače po tradicionalnom austrijskom receptu je jedini pravi i originalni recept. Količina koja se dobije je četrdeset do pedeset keksića prečnika pet do šest centimetara. U nastavku teksta pročitajte originalni recept za sitne Linzer kolačiće
Linzer kolačići - Linzeri - Linzer Augen


Linzeri (Linzer Augen) - tako divni, mirisni, meki i prhki tradicionalni Božićni keksići kojima niko ne može odoleti! Linzer kolači su nastali po originalnom receptu za Linzer tortu, a ona se pravi od brašna, badema, maslaca, žumanceta, vanile, cimeta i limunove kore. 

Mnogo je različitih recepata za Linzer kolačiće, ali je samo jedan pravi. Ukoliko nema badema ili lešnika u sastavu, onda to nisu Linzer kolači, već klasični prhki keksići ili vanilice. 

Linzer kolačići su još ukusniji što duže stoje. Čuvaju se u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi. Sveži ostaju minimum sedam dana. Možete ih zamrznuti i čuvati do tri meseca u zamrzivaču. 

Ovaj recept za Linzer kolače po tradicionalnom austrijskom receptu je jedini pravi i originalni recept. Količina koja se dobije je četrdeset do pedeset keksića prečnika pet do šest centimetara. U nastavku teksta pročitajte originalni recept za sitne Linzer kolačiće:


Potrebni sastojci:


200 g maslaca (putera)

100 g šećera

100 g mlevenih badema

400 g glatkog brašna

2 žumanceta

1/2 praška za pecivo

1 kašičica ekstrata vanile ili 1 vanilin šećer

1/2 kašičice soli

1 puna kašičica cimeta

rendana kora limuna (nije obavezno)

+

Šećer u prahu za posipanje

Džem od jagode ili po ukusu


Kako se prave originalni Linceri (Linzer Augen) kolačići:


U jednu posudu pomešati suve sastojke:  400 g mekog brašna, 100 g mlevenih badema, 1/2 praška za pecivo, 1/2 kašičice soli i jednu kašičicu cimeta.

U drugoj posudi umutiti 200 g maslaca, 100 g šećera, 1 kašičicu ekstrata vanile (ili 1 vanilin šećer), 2 žumanceta, narendanu koricu jednog limuna. Sastojke mutiti mikserom sa nastavkom za mešenje testa. 

Postepeno dodavati brašno, tj. izmešane suve sastojke iz druge posude. Kada su svi sastojci sjedinjeni, odložiti mikser i nastaviti mesiti testo rukama. Kada testo postane glatko, uviti ga u providnu foliju i odložiti u frižider na dva sata.

Nakon dva sata, izvaditi testo iz frižidera, odvojiti jednu polovinu testa i staviti između dva papira za pečenje (drugu polovinu vratiti u frižider do upotrebe). Rastanjiti testo oklagijom na debljinu od oko 3 do 4 mm. Vaditi testo modlama, poređati na pleh i peći u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 10 - tak minuta. Ostatak testa premesiti, pa ponavljati postupak dok se ne utroši svo testo. Po potrebi dodati malo brašna da testo ostane kompakto. 


Napomena: U slučaju da nemate modle, upotrebite dve čaše ili šolje različite veličine, čep od flaše ili donji deo levka. 

 

Ohlađene keksiće posuti sa šećerom u prahu pre filovanja da šećer ne bi prekrio džem. Filovati džemom od jagoda ili po želji. Odlični su i sa marmeladom od šipurka. Prijatno! :)


Kompletan postupak pripreme Lincera ili Linzer kolačića pogledajte u video receptu ispod:



Ukoliko Vam se svideo recept, podelite ga sa prijateljima klikom na jednu od ikonica društvenih mreža ispod teksta. 😃💖




Primjedbe

  1. Radujemo se Vašim komentarima! Sva pitanja ili saveti su dobrodošli. Uspešno spremanje Linzer kolačića po originalnom receptu, žele Vam Jaja i kobaja! 🙂😉

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji