Pizza Calzone recept za dve osobe

 

Pizza Calzone recept za dve osobe


Pizza Calzone recept za dve osobe


Calzone (Kalcona) je Italijanska presavijena ili preklopljena pizza pečena u rerni (pećnici). Kao i svuda, različite regije imaju svoje specifične dodatke, pa se razlikuje i način punjenja. U većini regija Calzona se puni šunkom ili povrćem, paradajz pelatom, mocarelom, ricottom i parmezanom. Prednost Calzone (Kalcone) u odnosu na pizzu je u tome što punjenje duže vremena ostaje toplo i sočno, a može se i podgrejati bez bojazni će se presušiti. Recept za Pizza Calzone (Kalconu) je jednostavan i svako uz malo truda može za 30- tak minuta napraviti pravi Italijanski specijalitet u svom domu. U nastavku teksta pročitajte kompletan recept  za dve osobe.


Potrebni sastojci: 


Testo:

250 gr glatkog brašna

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice šećera

1 kašičica suvog kvasca

2 kašike maslinovog ulja

150 ml mlake vode


Paradajz sos:

10 kašika pasiranog paradajza

1 kašika maslinovog ulja

na vrh kašičice šećera i isto toliko soli

1 kašičica bosiljka

1 kašičica origana

malo bibera

Sve sastojke pomešati i napraviti sos dok se testo odmara.


Kako se pravi zatvorena pica Calzona:


U 250 g brašna sipati 1/2 kašičice soli i promešati. U času sipati 150 ml mlake vode, dodati 1/2 kašičice šećera i 1 kašičicu kvasca. Ostaviti par minuta da se kvasac aktivira. U brašno dodavati vodu sjedinjenu sa ostalim sastojcima i mešati. Dodati i dve kašike maslinovog ulja i umesiti glatko testo. Testo se mesi otprilike 5 do 10 minuta. Prekriti posudu sa providnom folijom i ostaviti 15 minuta na toplom mestu. Premesiti testo i podeliti na dva dela, da bi dobili dve Kalcone. Prstima razvući testo kao za picu, prečnika velikog tanjira. Pritiskati lagano prstima i tako razvlačiti testo u krug. Kada je testo razvučeno, premazati jednu polovinu paradajz sosom (izuzev ivica). Dodati jednu kašiku kisele pavlake (jos bolje rikota sir), zatim dodati preko šunku ili pršutu, mocarelu ili izrendan kačkavalj i još malo origana. Preklopiti testo i pritisnuti po ivicama prstima da se testo zalepi. Premazati testo sa jednom do dve kašicice pripremljenog paradajz sosa i posuti sa malo parmezana (ako imate, a može i bez njega). Po želji dodati par kašičica pavlake ili rikota sira preko Kalcone. Peći u zagrejanoj rerni na 250 stepeni oko 15 minuta. Ne stavljati Kalconu u pleh, nego direktno na rešetku, preko papira za pečenje.


Kompletan postupak pripreme zatvorene pice kalcone možete pogledati u video receptu ispod klikom na play dugme ili na našem YouTube kanalu: 





Primjedbe

  1. Radujemo se Vašim komentarima! Sva pitanja ili saveti su dobrodošli. Uspešno pravljenje Calzone žele Vam Jaja i kobaja! 🙂😉

    OdgovoriIzbriši

Obrazac za kontakt

Pošalji