Recept za sočnu pita baklavu


Recept za sočnu pita baklavu



Kako se pravi baklava
Pita - Baklava


Recept za sočnu pita baklavu se često koristi tokom zimskih meseci kada imamo povećanu potrebu za slatkišima. Baklava je savršena poslastica za vreme posta, pa je iz tog razloga česta na slavskim trpezama. Ovaj recept je nešto brža i jednostavnija varijanta za pripremu od tradicionalnog recepta. 

Potrebni sastojci za pripremu baklave:

500 g kora za pitu
500 g mlevenih oraha
4 kašike šećera
4 kašike griza
1 vanilin šećer
100 ml ulja

Za preliv (agdu): 

300 g šećera
1 vanilin šećer
1 limun 

Napomena: U ovom receptu je smanjena količina šećera u odnosu na standardne recepte za baklavu. Baklava će biti dovoljno slatka, ali ne i preslatka.

Priprema preliva:

Pre pripreme baklave skuvati preliv od vode, šećera i soka od limuna. Sipajte šećer i vodu u lonac (da vode bude 1 - 1,5 cm iznad šećera). Kuvajte oko 20 - 30 minuta na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Preliv ne sme biti ni previše gust, ni previše redak. Preliv mora biti gustine sirupa. Kada je preliv skuvan, dodati limun isečen na kriške i jedan vanilin šećer. Preliv mora dobro da se ohladi, tj. mora da bude hladan da bi prelili tople baklave.

Kako se pravi baklava:


U odgovarajuću posudu sipati mlevene orahe, vanilin šećer, 4 kašike šećera, 4 kašike griza, pa sve dobro sjediniti. Izdvojiti po dve kore za pripremu baklave.
Prvu koru poprskati sa malo ulja, pa prekriti drugom korom. Posuti pripremljenim nadevom od oraha,griza i šećera pa uviti kao pitu ili rolat. Na isti način pripremiti i ostale kore, sve dok se sastojci ne utroše. Poređati u podmazan pleh. 
Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata, da dobro porumeni.
Ispečenu  baklavu (dok je vruća) preliti ohlađenim prelivom (sirupom). Pre sluzenja dobro ohladiti. Baklava je najbolja dan posle pripreme. :)



Primjedbe

Obrazac za kontakt

Pošalji